VBCN Bijeenkomst at Fenix en Brutus

25 10 2023

VBCN Bijeenkomst at Fenix en Brutus

info

VBCN Bijeenkomst 25 oktober te Rotterdam

Op een regenachtige dag verzamelden zich circa 30 leden van de VBCN voor een boeiend programma in Rotterdam, verdeeld over drie bijzondere locaties.

De aftrap vond plaats op de tentoonstelling Harvest 2023 van Jiyan Düyü, gevestigd in het compartiment van het VBCN-lid Lakeside Collection in het Depot Boijmans Van Beuningen. In aanwezigheid van de kunstenaar hadden de deelnemers de gelegenheid om haar nieuwe werk, Heaven must be like this, te bewonderen.

Vervolgens stond een rondleiding door de Fenixloods II op het programma, waar in 2025 het museum FENIX over migratie van de stichting Droom en Daad haar deuren zal openen. De VBCN-leden werden gastvrij ontvangen in de bouwkeet en gingen op pad met bouwhelmen op en veiligheidsschoenen aan. Conservator Selinay Sucu gaf uitgebreide inzichten in de voorbereidingen van het museum en leidde de groep door diverse tentoonstellingsruimtes. Tevens werd de pleinzaal getoond, die binnenkort een openbare bestemming zal krijgen en multifunctioneel zal worden ingezet voor programma's en activiteiten gerelateerd aan de wijken Katendrecht en Feijenoord.

In de loods worden de immense ruimtes omgetoverd tot volwaardige tentoonstellingszalen, waarin talloze verhalen over migratie zullen worden verteld. Als spectaculaire aanvulling op het historische gebouw ontwierp MAD Architects een indrukwekkende 'tornado'. Dit opvallende kunstwerk biedt bezoekers straks de kans om via een dubbele helixvormige trap naar het panoramische dak van de loods te klimmen. Ook de VBCN-leden moeten nog tot 2025 wachten om dit te ervaren, aangezien de trap momenteel nog in aanbouw is.

Na deze inspirerende ‘hard-hat-tour’ verplaatste de groep zich naar BRUTUS, waar oud-lid van de VBCN, Sanne ten Brink, sinds 2022 directeur is. In dit complex van gebouwen en ruimtes wordt een volwaardig tentoonstellingsprogramma samengesteld dat zich verhoudt tot de actualiteit. Tijdens ons bezoek was er een grote tentoonstelling over een leven voorbij olie: Petromelancholia. Curator Alexander Klose lichtte zijn tentoonstellingsconcept toe, en Sanne leidde de VBCN-leden door de gebouwen. De drijvende kracht achter de totstandkoming van BRUTUS, Joep van Lieshout, gaf de groep een exclusieve kijk in zijn atelier in het naastgelegen gebouw. In deze loods werkt hij samen met zijn team aan een snel groeiend oeuvre van sculpturen. Met enthousiasme deelde hij zijn inzichten over zijn artistieke praktijk en de manier waarop hij daar met zijn team aan bouwt.

De dag werd afgesloten met een borrel in aanwezigheid van Joep en Sanne. Er waren voldoende indrukken om te bespreken en bovendien was dit een moment om even op te warmen na deze boeiende dag.

Menno Dudok van Heel (Kunstcollectie AMC, locatie VU + Bestuurslid)

Wie houdt nu niet van cookies