Seminar "Staging Art" en bezoek aan lid AkzoNobel

06 04 2022

Seminar

info

Op woensdag 6 april 2022 vond de VBCN Seminar ‘Staging ART’ plaats. Ditmaal in Amsterdam waar Hester Alberdingk Thijm, directeur van de AkzoNobel Art Foundation, ons de speciale jubileumtentoonstelling ‘All Eyes’ toonde, die ter ere van het 25-jarig bestaan van de foundation is georganiseerd. In het voorprogramma dat eerder op de dag plaatsvond werden zowel de VU ART SCIENCE gallery (verslag bijlage locatie 1) als de nieuwe tentoonstellingsruimte van de ABN AMRO (verslag bijlage locatie 2) bezocht door een flink aantal leden. Anne Clement van Vugt (kunstcollectie Erasmus Universiteit en bestuursvoorzitter VBCN) heette de leden, nieuwe leden en nieuwe vertegenwoordigers van collecties welkom. Een groep van 28 personen uit 23 collecties bij elkaar. Hester Alberdingk Thijm vervolgde met een boeiende presentatie over de manier waarop de kunstcollectie van AkzoNobel ‘gestaged’ wordt. 

Hierna ging moderator Iljan van Hardevelt (kunstcollectie van Twynstra Gudde en bestuurslid VBCN) in gesprek met het ‘Staging Art’ panel bestaande uit Wende Wallert (curator VU ART, adviseur Albert Heijn Kunst), Danila Cahen (curator ABN AMRO) en Ali Keles (Lakeside Collection en bestuurslid VBCN). De leden van het panel werden bevraagd omdat zij ieder recent ‘ruimte’ hebben gevonden voor een andere presentatie van kunst en de collectie dan alleen binnen de eigen organisatie. Een mooie reden en gelegenheid om met hen in gesprek te gaan over de huidige presentatiemogelijkheden van bedrijfscollecties. Er werden verschillende topics besproken waaronder; ‘hoe komt de keus voor een tentoonstellingsruimte tot stand?’ en ‘waar loop je tegenaan?’. ‘Wat zijn de voordelen, maar vooral ook de nadelen?’ en ‘hoe past het stagen van corporate art in het bredere veld van de kunstwereld? Wat voegt het toe?’

Onderdeel van het gesprek waren ook de uitkomsten van een poll die voorafgaand aan het seminar met de leden werd gedeeld om informatie op te halen. De poll bevatte een aantal vragen die ingingen op hun kijk op- en ervaring met het ‘stagen van art’ en een aantal vragen om te vergelijken met de editie ‘legitimering van bedrijfscollecties – nov 2020’. Wat is er tussen toen en nu veranderd of gelijk gebleven? Aansluitend werd ook Jelmer Wijnstroom, winnaar van de 4e editie van de VBCN Open curatorenprijs, gevraagd het podium te nemen. Aan hem en het VBCN bestuur werden vragen gesteld over de voortgang en de monitoring van de tentoonstelling die onderdeel is van de prijs en die vanaf september ‘22 getoond wordt in CODA Apeldoorn. Het dagprogramma werd afgesloten met een rondleiding door de indrukwekkende tentoonstelling ‘All Eyes’. Onder het genot van een borrel met overheerlijke versnaperingen en non alcoholische drankjes genoten de leden tot ver na de geplande eindtijd van de rode loper en de bijzondere kunstwerken uit de kunstcollectie van AkzoNobel. 

Veel dank aan VBCN Leden; Hester Alberdingk Thijm (AkzoNobel Art Foundation) voor de fantastische ontvangst, het mogelijk maken van het seminar ‘Staging Art’, de rondleiding door ‘All Eyes’ en de heerlijke borrel versnaperingen; Wende Wallert (VU kunstcollectie) voor de preview bij de VU ART SCIENCE gallery, het deelnemen aan het panel en de smakelijke lunch; Danila Cahen (ABN AMRO kunstcollectie) voor de ontvangst en rondleiding bij de nieuwe tentoonstellingsruimte entreehal ABN AMRO hoofdkantoor en het deelnemen aan het panel. Dank ook aan de VBCN bestuursleden; Ali Keles (Lakeside Collection) voor het deelnemen aan het panel; Iljan van Hardevelt (kunstcollectie van Twynstra Gudde) voor de mede-organisatie en het moderaten van het seminar ‘Staging Art’ en aan VBCN bestuursvoorzitter; Anne Clement van Vugt (kunstcollectie Erasmus Universiteit) voor de mede-organisatie van het seminar ‘Staging Art’ en dank aan alle leden die met hun komst hier aan bijgedragen hebben. Het was een geweldige dag!

Wie houdt nu niet van cookies