Gallerij
Albert Heijn
- Heringa van Kalsbeek
- Maria Roosen
- Anne Wenzel
- Jan Schoonhoven
- Ab van Hanegem
- Nicolas Dings
- Jan van Munster
- Sylvie Zylmans
- JCJ Vanderheyden
Albert Heijn — Heringa van Kalsbeek
Collectie Albert Heijn Kunststichting
info
Al 130 jaar is Albert Heijn (of Appie) de supermarkt van en voor ons allemaal. Als oudste nog bestaande supermarktketen van Nederland vullen we dagelijks zo'n vijf miljoen borden. Met meer dan 100.000 werknemers nemen we die grote verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat de klant altijd lekkere, gezonde, duurzame en betaalbare producten in onze winkelschappen vindt.
De Stichting koopt actuele kunst aan, verstrekt opdrachten en exposeert kunst in de werkomgeving van Albert Heijn en de werkmaatschappijen. Het aankoopbeleid richt zich op eigentijdse Nederlandse beeldende kunst, passend in de dynamische omgeving van het Albert Heijn en aansluitend bij de belevingswereld van de relatief jonge medewerkers. De collectie wordt gekenmerkt door zintuiglijkheid, innovatief en gevarieerd materiaalgebruik en gerichtheid op actuele ontwikkelingen in samenleving.
Kunstbeleid
Vanuit haar betrokkenheid met de samenleving wil de Albert Heijn Kunst Stichting actuele beeldende kunst stimuleren en toegankelijk maken voor medewerkers en algemeen publiek. Beeldende kunst draagt bij aan de dynamische cultuur van Albert Heijn waarin ruimte is voor emoties, creativiteit en het gesprek.
- Kunst zorgt voor een open en menselijke werkomgeving en verbindt mensen met elkaar en met het hoofdkantoor
- Kunst past bij een retailer die vooroploopt in vernieuwing en met nieuwe innovatieve producten en diensten de klant optimaal wil bedienen.
- Kunst draagt bij aan kwaliteit van leven, en daarom wil de Stichting het voor alle medewerkers toegankelijk maken
- Het ondersteunen van kunst als een belangrijk facet van de hedendaagse cultuur, komt voort uit de maatschappelijke betrokkenheid van Albert Heijn.
Geschiedenis
De collectie vindt haar oorsprong in 1987, het jaar dat Albert Heijn haar 100-jarig bestaan viert. Vijfentwintig kunstenaars, geselecteerd door kunstcoryfee Pierre Jansen krijgen de opdracht een serie van vier werken te maken, gebaseerd op het thema, 'Het dagelijks leven'. De 'serie van 100' wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum in Amsterdam en alle medewerkers kunnen een exemplaar uitkiezen voor hun kamer of thuis.