Gallerij

Antoni van Leeuwenhoek

  • Maria Roosen
  • Claudy Jongstra
  • Erik Mattijssen
Open de Gallerij

Regenboog, 2004
Geblazen glasbollen, aluminium bedels bedekt met bladgoud

Antoni van Leeuwenhoek — Maria Roosen

  • Regenboog, 2004
    Geblazen glasbollen, aluminium bedels bedekt met bladgoud

  • Spring of Light 1, 2016
    Wol-vilt; drentse heide wol, mohair, merino, zijde, katoen; Natuurlijke verfpigmenten: walnoot, uienschillen, indigo, natuurlijke wit- en grijstinten

  • Levenslied, 2017
    Potlood, gouache en pastelkrijt op papier

Kunstcollectie Het Antoni van Leeuwenhoek

info

Het Antoni van Leeuwenhoek is 1 van de top 10 Comprehensive Cancer Centers in Europa. Door de combinatie van kankerzorg en onderzoek en uitwisseling van kennis levert het Antoni van Leeuwenhoek een significante bijdrage aan het oplossen van het kankerprobleem.

De kunstcollectie van het Antoni van Leeuwenhoek bestaat uit hedendaagse internationale kunst. Alle disciplines zijn vertegenwoordigd, met uitzondering van performance kunst.

De kunstcollectie is in de loop der jaren ontstaan en heeft in het kader van nieuwbouw een boost gekregen. Bij de oplevering van nieuwbouwonderdelen zijn grote kunstwerken aangeschaft van met name gevestigde Nederlandse kunstenaars met internationale allure. Het Antoni van Leeuwenhoek is zowel nationaal als internationaal bekend om haar wetenschappelijk onderzoek en innovatieve behandelmethodes en het kunstbeleid volgt het innovatieve en nationale en internationale karakter van het instituut.

Kunstbeleid

Binnen het Antoni van Leeuwenhoek wordt elke dag gewerkt aan de beste zorg en behandeling voor mensen met kanker. Dat geschiedt op basis van (inter)nationaal toonaangevende onderzoeken en behandelmethodes, waarmee immer wordt gestreefd de resultaten van behandelingen te verbeteren. Zorg & Behandeling, Wetenschappelijk Onderzoek en Opleiding zijn de 3 pijlers waarop het Antoni van Leeuwenhoek gebouwd is en verder groeit, ondersteund door de kernwaarden: Excellent, Grensverleggend, Betrokken en Samen.

In de visie van het Antoni van Leeuwenhoek is kunst een onderdeel van de doelstelling die het ziekenhuis wil uitdragen. De kwaliteit van leven staat, in een patiëntgericht ziekenhuis als het AVL, centraal. De kunst die wordt tentoongesteld, is bedoeld om een tegenwicht te kunnen geven aan de minder fijne kanten die voor de meeste patiënten en bezoekers nu eenmaal verbonden zijn aan een bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek. Kunst biedt de mogelijkheid voor een blik naar buiten. Dit stelt eisen aan de kunstwerken die tentoongesteld worden. Prettig, open en geen associatie met de ziekte kanker, zonder dat de werken oppervlakkig worden. Maar ook voor alle medewerkers kan ‘prettig voor de ogen’ een rustpunt of afleiding zijn van de dagelijkse werkzaamheden.

Geschiedenis

Het Antoni van Leeuwenhoek is opgericht in 1913 en huist vanaf 1978 op de huidige locatie in Amsterdam. De kunstcollectie is in de loop der jaren ontstaan en wordt verder uitgebouwd. Met name bij de oplevering van nieuwbouwonderdelen worden grote kunstwerken aangeschaft van met name gevestigde Nederlandse kunstenaars met internationale allure.

 

Naam collectie
Kunstcollectie Het Antoni van Leeuwenhoek
Contactpersoon
Edith Gommers; voorzitter kunstcommissie, Esther Vossen; adviseur kunstcommissie
Hoofdkantoor
Amsterdam
Locaties kunstcollectie
De collectie bevindt zich in de verschillende gebouwen behorend bij het ziekenhuis en het onderzoekscentrum van het Antoni van Leeuwenhoek
Aantal kunstwerken
Ca. 225
Ontstaansjaar
Ca.1913
Disciplines
Schilderijen, foto’s, tekeningen, grafiek, beelden, installaties, video’s en toegepaste kunst
Verzamelgebied
Hedendaagse internationale beeldende kunst
Website bedrijf
https://www.avl.nl / https://www.nki.nl
Expositieruimte

In de toekomstige AVL-galerie worden kunstenaars uitgenodigd om tijdelijk werken tentoon te stellen in een galerie-omgeving op een centrale, toegankelijke plek in het instituut. De tijdelijke tentoonstellingen hebben ten doel om patiënten, bezoekers en medewerkers een divers beeld te geven van nieuwe kunst en kunstvormen en afleiding te bieden van het alledaagse. Daarnaast is het doel van de AVL-galerie om vanuit maatschappelijke betrokkenheid een platform te bieden aan  kunstenaars en hen zo in de gelegenheid te stellen om zich buiten de commerciële context aan een breed publiek te presenteren. De idee is om in de toekomst in de AVL-galerie gemiddeld drie keer per jaar een expositie te gaan organiseren.  

Wie houdt nu niet van cookies