Cut Painting! – Burgerweeshuis

08 04 2022

11 11 2022

Cut Painting! – Burgerweeshuis

info

In het Burgerweeshuis presenteert beeldend kunstenaar Martijn Sandberg vanaf vrijdag 8 april de tentoonstelling Cut Painting!. Voor deze tentoonstelling maakte hij zowel een selectie van zijn eigen werk als van kunstwerken uit de BPD Kunstcollectie. Centraal in de tentoonstelling staat het werk ‘When You See All These Works So Fine Do Not Forget To Look At Mine’ dat Martijn Sandberg in opdracht van BPD heeft gemaakt. Het is de eerste editie van een jaarlijkse kunstopdracht naar aanleiding van kunstprojecten in de gebiedsontwikkeling van BPD.

Martijn Sandberg
Het werk van beeldend kunstenaar Martijn Sandberg (1967) tast voortdurend grensgebieden af, zoals de spanning tussen tekst en beeld, leesbaar en niet leesbaar, het privé- en openbaar domein. “Ik maak Image Messages, beeld is boodschap is beeld“, zegt hij zelf. In zijn cut paintings, uitgesneden tekstbeelden, wordt een subtiel spel gespeeld tussen de beeldtaal en de betekenis van het beeld, dat vragen oproept. In deze werken gaat Martijn Sandberg met titels als ‘Cut the crap’, ‘Wasted time and money’, ‘Sorry no image yet’ en ‘Ready for the dump’ op een humoristische manier in op de betekenis van het kunstwerk en de zin en onzin van kunst en kunstenaarschap in het algemeen. Tegelijkertijd speelt hij ook met kleur en materiaal in zijn werk. Door te kiezen voor goudkleurig, wit, zwart of juist roestig metaal beïnvloedt hij ook de betekenis van het werk.

Opdracht
De laatste jaren ontwikkelt BPD in toenemende mate kunsttoepassingen in de eigen gebiedsontwikkeling: kunstwerken die na realisatie worden geschonken aan de gemeente of aan de bewoners. Doel hiervan is om de kwaliteit van de leefomgeving te vergroten. Om de kunstprojecten te verankeren in het bedrijf krijgt jaarlijks een kunstenaar de opdracht om een werk te maken voor de BPD Kunstcollectie. Het 45-jarig bestaan van de collectie en het 75-jarig bestaan van BPD in 2021 is hiervoor het startpunt. Het gaat niet om een maquette of letterlijke vertaling van hetgeen in de gebiedsontwikkeling is gemaakt, maar om een op zichzelf staand werk dat verband houdt met het werk in opdracht. Aanleiding om Martijn Sandberg de opdracht te geven zijn de kunsttoepassingen in de openbare ruimte bij projecten van BPD in Amsterdam (The George) en Oisterwijk (KVL) waar hij op dit moment aan werkt.

When You See All These Works So Fine Do Not Forget To Look At Mine
Voor de BPD Kunstcollectie maakte Martijn Sandberg de cut painting ‘When You See All These Works So Fine Do Not Forget To Look At Mine’. Hij zegt hierover: “Het idee is het realiseren van een kunstwerk dat speciaal is gericht op het tonen van het werk in verband met de andere kunstwerken uit de collectie van BPD. Het werk wint aan betekenis en diepte als het niet enkel en alleen te zien is in een ruimte op een verder lege wand, maar juist met andere kunstwerken uit de collectie wordt tentoongesteld op de muren van BPD. Het kunstwerk spreekt direct tot het publiek, verwijst naar het eigen werk en gaat tegelijkertijd een gesprek aan met de overige werken van de collectie.”

In de tentoonstelling Cut Painting! komt het nieuwe werk samen met andere cut paintings, maar ook met een selectie werken uit de BPD Kunstcollectie. Martijn Sandberg maakte een keuze uit de collectie, waaronder een schilderij van Daan van Golden, Reinier Lucassen, Maarten Ploeg en een vroeg werk van René Daniëls. Zijn keuzes baseerde hij op persoonlijke voorkeur, associaties op beeld en inhoud, maar ook zijn eigen herinnering aan kunstwerken of tentoonstellingen waar de kunstwerken uit de BPD Kunstcollectie deel van uit maakten.

Wie houdt nu niet van cookies