Maison d'Artiste

26 09 2018

Maison d'Artiste

info

Maison d'Artiste
Het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam, hoofdkantoor van gebiedsontwikkelaar BPD, vormt tijdelijk het nieuwe decor van het Maison d'Artiste Prototype. Het prototype is verhuisd vanuit Delft naar het door Aldo van Eyck ontworpen Burgerweeshuis. In de expositieruimte van het Burgerweeshuis is ook een tentoonstelling over Maison d'Artiste geopend.

Ontwerp voor een kunstenaarswoning
Het Maison d'Artiste Prototype is een wetenschappelijke reconstructie (schaal 1:5) van 4 x 4 x 4 meter van het originele ontwerp voor een kunstenaarswoning, ontworpen door Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Het werd in 1923 gepresenteerd tijdens Les Architectes du groupe 'De Stijl' in Parijs. Door velen wereldwijd wordt het beschouwd als inspiratiebron voor de moderne architectuur. Deze reconstructie werd in 2016 gerealiseerd door architectuurstudenten van de TU Delft, onder leiding van emeritus professor Mick Eekhout. 

 

Tentoonstelling
In samenwerking met het Van Eesteren Museum en Stichting Maison d'Artiste Prototype is ook de gelijknamige tentoonstelling 'Maison d'Artiste' geopend. De invloed van het Maison d'Artiste is zichtbaar in het ontwerp van het Burgerweeshuis, een ontwerp van architect Aldo van Eyck. In de tentoonstelling komen deze iconen voor het eerst in de geschiedenis bij elkaar. De tentoonstelling in het Burgerweeshuis is op aanvraag te bezichtigen tot half januari.

Inspiratiebron
Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur BPD: "Het ontwerp van het Maison d'Artiste, dat bijna een eeuw geleden ver vooruit liep op de technologische ontwikkelingen, is tot op de dag van vandaag van grote invloed op onze hedendaagse kunst en architectuur. Ook voor BPD is het Maison d'Artiste een inspiratiebron voor toekomstige leefomgevingen. Wij zijn vereerd dat wij dit prototype en de tentoonstelling kunnen huisvesten in ons huis, het Burgerweeshuis, waarvan het ontwerp bovendien geïnspireerd is op onder andere de principes van het 'Maison d'Artiste.'

Wie houdt nu niet van cookies