Gallerij

Coöperatie DELA

 • Preta Wolzak
 • Desiree Tonnaer
 • Teun Hocks
 • Hans Hoekstra
 • Persijn Broersen en Margit Lukács
 • Maarten Baas
 • Yves Velter
Open de Gallerij

Beta Angels, 2017
Gemengde techniek op doek
225 x 190

Coöperatie DELA — Preta Wolzak

 • Beta Angels, 2017
  Gemengde techniek op doek
  225 x 190

 • Physalius Lampion, 2020
  Cortenstalen beeld
  200 x 260

 • Z.t.
  Olieverf op fotoprint
  125 x 164

 • Plant, 2020
  Acrylverf op doek
  120 x 125

 • Time and again, 2011
  Videoloop

 • Iets Hogers, 2020
  Installatie van aluminium
  5 x 5 x 7,5 meter

 • Het parfum van het vergetene
  Acryl, Chinese inkt, pigment, hardboard op linnen
  200 x 200

Kunstcollectie Coöperatie DELA

info

Vijfentachtig jaar geleden werd DELA opgericht om een persoonlijk en waardig afscheid mogelijk te maken voor haar leden. Door uitvaarten zowel te verzekeren als te verzorgen, maakt DELA dat waar. DELA is een coöperatie waar de verbondenheid met klanten, medewerkers en omgeving, voorop staan. In Nederland telt de coöperatie 99 uitvaartcentra en 40 crematoria. In 2021 nam DELA Yarden over waardoor het aantal verzekerden naar meer dan vijf miljoen steeg. Sinds 2018 is DELA als verzekeraar vanuit haar Nederlandse bedrijf ook in Duitsland actief.

DELA koopt werk aan van hedendaagse Nederlandse en Belgische beeldend kunstenaars, aangezien dit het gebied is waar DELA actief is. Hiermee toont DELA een maatschappelijke betrokkenheid voor het culturele klimaat van haar werkgebied.

Kunstbeleid

Alle kunstwerken die DELA koopt krijgen een plek in de crematoria en uitvaartcentra. Ze dragen bij aan de kwaliteit van de dienstverlening van de uitvaartverzekeraar en -verzorger. DELA kiest werken die op een milde en vriendelijke manier gasten en medewerkers uit dagen om te kijken. In de collectie staan drie thema’s centraal: reflectie, troost en doorgeven. De kunstwerken zijn vaak (semi) figuratief van aarden de collectie bestaat uit voornamelijk schilderijen, fotografie, beelden en enkele video- en computeranimaties, van hedendaagse Nederlandse en Belgische kunstenaars.

Geschiedenis

In 2009 zette DELA de eerste stappen naar een kunstbeleid voor DELA. De huurkunst in de uitvaartcentra en crematoria werden vervangen door eigen kunst. Kunst die echt bij DELA past. De onderscheidenheid van onze kunstcollectie is geworteld in de cultuur van de uitvaartverzekeraar en -verzorger. Daarom is er een kunstcommissie met eigen medewerkers, aangevuld met een adviseur. Samen kiezen zij wat er wordt aangekocht. In 2018 werd DOMUSDELA geopend. Dit totaal vernieuwde historische complex in het centrum van Eindhoven bestaat uit een hotel, brasserie, vergaderruimtes en twee ceremoniehuizen. Ook daar is een deel van de collectie van DELA te vinden. Inmiddels omvat de kunstcollectie van DELA meer dan 650 werken.

Naam collectie
Kunstcollectie Coöperatie DELA
Contactpersoon
Joyce Dunki Jacobs
Hoofdkantoor
Eindhoven
Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over onze crematoria en uitvaartcentra, op het hoofdkantoor en bij DOMUSDELA
Aantal kunstwerken
Ongeveer 650 kunstwerken, allen op locatie
Ontstaansjaar
Kunstcollectie in huidige vorm ontstaan in 2009 (DELA zelf is opgericht in 1937)
Disciplines
In principe alle disciplines
Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst met accent op figuratieve Nederlandse en Belgische kunstenaars
Rondleidingen

DOMUSDELA is een openbaar gebouw, rondleidingen daar zijn op afspraak. Of een virtuele tour: https://domusdela.nl/virtual-tour-domusdela. Het gebouw is voor publiek toegankelijk. Bij de receptie zijn boekjes (gratis) verkrijgbaar, aan de hand waarvan de bezoeker zelf rond kan lopen om de kunst te bekijken.

 

Website bedrijf
https://www.dela.nl
Website kunstcollectie
https://domusdela.nl/virtual-tour-domusdela
Publicaties
 

 

Bruiklenen
- Anya Janssen, BUT WHATEVER IT WAS, IT CAME OUT OF THE TREES 2, EARTHLINGS, Museum More, 18 juni t/m 30 oktober 2022
- Teun Hocks, Z.t. Van vroeg tot laat De voorstellingen van Teun Hocks, Stedelijk Museum Breda, 16 februari 2019 – 20 juni 2019
- Preta Wolzak, Beta Angels, Wolzak & Kosters serious international business, Museum Rijswijk, 12 februari – 31 maart 2019
Wie houdt nu niet van cookies