Kunstenaar Bram De Jonghe verwerkt 100 mosselen en 10 paraplu’s in het gebouw van De Haagse Hogeschool

16 02 2023

Kunstenaar Bram De Jonghe verwerkt 100 mosselen en 10 paraplu’s in het gebouw van De Haagse Hogeschool

info

Op donderdag 16 Februari 2023 presenteert De Haagse Hogeschool het nieuwe werk “Verzegelde Regen” en “Mosselwerken” van de Haagse kunstenaar Bram de Jonghe. Het project is het resultaat van de Kunstopdracht 2022 JUST A FEW SECONDS.

Dinsdag 22 maart 2022 werd bekendgemaakt dat De Jonghe de winnaar is van deze kunstopdracht. Sindsdien werkte de kunstenaar op locatie aan het bijzondere en permanente kunstwerk. De opdracht kwam tot stand met betrokkenheid van bijna 1000 studenten. Het werk is nu gerealiseerd en zal worden opgenomen in de kunstcollectie van de Haagse Hogeschool. 

1.000 Studenten 
De Haagse Hogeschool wil de studentengemeenschap nadrukkelijk betrekken bij hun kunstopdrachten en de kunstcollectie. Hiervoor bedachten social designer Jennefer Verbeek en kunstenaar / fotograaf Johan Nieuwenhuize het experimentele participatieproject JUST A FEW SECONDS. 1.000 Studenten deden mee aan dit bijzondere project.

JUST A FEW SECONDS bestaat uit drie verschillende acties. In de eerste week van het project konden studenten voor een online moodboard anoniem een foto insturen die aansluit bij hun gevoel. In de tweede week kregen ze de mogelijkheid een vraag over hun toekomst te beantwoorden, waarna ze door Johan Nieuwenhuize werden geportretteerd. En in de derde week schreven studenten anoniem op wat ze bezighield in geïmproviseerde wc-hokjes. Het moodboard, de portretten met de quotes, en de volgeschreven wc-hokjes werden getoond in de tentoonstelling You and the Future in de Exporuimte in De Haagse Hogeschool.

Kunstopdracht 
Kunstenaars werden via verschillende en diverse culturele netwerken uitgenodigd om in de tentoonstelling ideeën op te doen en mee te doen aan de kunstopdracht. Het bezoek aan de tentoonstelling was een van de voorwaarden voor deelname. Vervolgens werd kunstenaars gevraagd om op basis van de tentoonstelling een ideeënschets te maken. Dit is een eerste indruk of richting van een mogelijke aanpak van de opdracht, zonder begroting, van maximaal twee A4 tjes, waarin de kunstenaars vanuit het oeuvre hun benaderingswijze omschrijven. Daarna werden er door de selectiecommissie drie kunstenaars geselecteerd voor een betaalde opdracht voor een schetsontwerp.

Drie overtuigende voorstellen: Bram De Jonghe, Frank van der Salm en Martine Stig 
Uit 23 sterke inzendingen selecteerde de commissie drie kunstenaars; Bram De Jonghe, Frank van der Salm en Martine Stig. Deze kunstenaars maakten een schetsontwerp. Alle drie de voorstellen waren overtuigende voorstellen die goed aansloten bij het oeuvre van de kunstenaars en ieder op hun eigen manier bij de studentengemeenschap. Deze voorstellen werden getoond in een tentoonstelling in het Atrium van De Haagse Hogeschool.

Verkiezing 
Studenten werd gevraagd om de tentoonstelling te bezoeken en op één van de drie ontwerpen te stemmen en op te schrijven waarom dit volgens hen het beste idee is. Bram De Jonghe won met een overweldigende meerderheid.

Mosselen en paraplu’s 
Het project van De Jonghe bestaat uit twee met elkaar verbonden kunstwerken: “Mosselwerken” en “Verzegelde Regen”. De kunstenaar wilde voor De Haagse Hogeschool een werk maken als tegenhanger van de moeilijke omstandigheden waarin jongeren van nu leven, in een tijdsgewricht van politieke polarisatie, klimaatverandering en nepnieuws. Je kunt zijn project zien als poëtisch en absurdistisch antwoord hierop: “De beide werken hebben iets gemeenschappelijk; een symbolische functie om het kwaad af te wenden" - Bram de Jonghe

Bram De Jonghe 
Bram De Jonghe (Oostende, 1985), behaalde in 2007 zijn master in vrije kunst aan het College for science and art, Sint-Lucas, LUCA in Gent. In 2015 was hij de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Zijn werk was te zien in groepstentoonstellingen in onder meer GEM, Museum voor actuele kunst en op de Moscow International Biennale, en in solotentoonstellingen in onder meer Stroom Den Haag, 1646 en Kunsthal Gent. Bram De Jonghe woont en werkt in Den Haag.

Wie houdt nu niet van cookies