De kaart, het metafysische object bij uitstek

15 02 2018

De kaart, het metafysische object bij uitstek

info

In de tekeningen en schilderijen van Stan Klamer (1951) wordt de werkelijkheid geabstraheerd tot een vorm van cartografie. Klamer schept fantasierijke ruimte en stelt met zijn werk vragen over ons wezen, over plaats en over ingebed zijn in ruimte en tijd. Binnen de tekeningen zijn twee eeuwenoude contrasten te onderscheiden, die van natuur en cultuur. De natuur wordt zichtbaar in het amorfe richtingloze gedrag van vlekken waterverf, die vaak de start van een tekening vormen. De cultuur toont zich in het gebruik van het potlood op papier, waarmee Klamer de inrichting van het landschap en de bewegingen van de mens vastlegt. In zijn platte werelden maakt Klamer in één oogopslag grote gebieden zichtbaar. Dit leidt de kijker naar de tot in verfijning uitgewerkte details.

Klamer ziet het maken van de tekening als een reis, een handeling in de tijd. Hij nodigt de kijker uit de tijd te nemen om via de tekeningen een eigen reis te maken, lang of kort. In 2017 heeft de kunstenaar een maand lang aan de Ierse westkust een gebied in kaart gebracht. Dit verblijf inspireerde Klamer tot boeiend nieuw werk. 'De kaart, het metafysische object bij uitstek' toont deze nieuwe werken samen met tekeningen van de kunstenaar, die eerder in de kunstcollectie van de EUR zijn opgenomen.

Erasmus Gallery AB-57 tentoonstelling 'De kaart, het metafysische object bij uitstek': 15/02 tot 01/05, ma-vrij 9-18, Erasmus Universiteit Rotterdam, gang tussen Theil Building C-hal en Aula Erasmus Building.

Wie houdt nu niet van cookies