Monopole: Sarah van der Pols & Marcel Wesdorp

22 03 2013

Monopole:  Sarah van der Pols & Marcel Wesdorp

info

22 maart - 28 juni 2013

Vanaf 22 maart 2013 is in de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) een bijzondere expositie te zien. Voor het eerst is het gehele gezamenlijke oeuvre bijeen gebracht van de Rotterdamse kunstenaars Sarah van der Pols en Marcel Wesdorp: Fototekeningen uit de periode 2005-2013.

Met deze tentoonstelling in de Erasmus Galerij presenteert de kunstcommissie van de EUR één van haar laatste aankopen: Fototekening 2012. Het is tevens één van de favorieten van de nieuwe voorzitter van de kunstcommissie prof.dr. Steven Lamberts, die de tentoonstelling vrijdag 19 april a.s. officieel zal openen.

De titel van de tentoonstelling ‘Monopole’ verwijst naar het voormalig bioscoopgebouw Monopole te Schiedam waar Van der Pols en Wesdorp in november 2012 werkten. Hier ontstond de basis voor de meest recente fototekening Monopole, maart 2013. Ongrijpbaarheid speelt als thema een belangrijke rol in het werk van beide kunstenaars, ook in hun afzonderlijke werk. Bij Sarah van der Pols (Rotterdam, 1973) spelen bijvoorbeeld dromen en de transformatie van energie een belangrijke rol. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het gebruik van materialen als roet en -het aan oxidatie onderhevige- bladzilver. In het werk van Marcel Wesdorp (Rotterdam, 1965) staat het virtuele landschap centraal. Een zoektocht naar de ultieme leegte, de betekenis ligt besloten in het autonome beeld zelf.

De autonomie van beider kunstenaarschap komt tot een symbiose in de gezamenlijke fototekeningen. Met een kroontjespen trekt Van der Pols voren in de foto’s van monumentale interieurs (gemaakt door Wesdorp) om die vervolgens vol te laten lopen met inkt. De figuren tonen een intieme concentratie. In hun schaduw staan nummers genoteerd in schijnbaar willekeurige reeksen die iets of iemand lijken te willen bezweren. Deze reeksen en energiepijlen doen denken aan stromenkaarten. Ze zijn te duiden als een verlangen om het ongrijpbare in kaart te brengen.

Met dank aan alle bruikleengevers.

Save the date: Officiële opening door de nieuwe voorzitter van de kunstcommissie prof.dr. Steven Lamberts vrijdag 19 april, 17.30 uur

De tentoonstelling in Erasmus Galerij is te bezichtigen van 22 maart t/m 28 juni 2013. De galerij  is vrij toegankelijk maandag t/m vrijdag 9 -18 uur. Erasmus Galerij in gebouw A, Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Info kunstzaken EUR, Carmen Heijmerink,www.eur.nl/kunst.

Route: tram 7, halte Burg. Oudlaan 50, het water over, loop het universiteitsterrein op, ga naar rechts, neem de entree links, via de trap een verdieping naar boven, dan naar rechts, de gang in.

Wie houdt nu niet van cookies