Women in Art – Erasmus Universiteit Rotterdam - Internationale vrouwendag

08 03 2023

Women in Art – Erasmus Universiteit Rotterdam - Internationale vrouwendag

info

In het kader van Internationale vrouwendag 2023 - Women in Art – installeert Kunstzaken EUR het kunstwerk BLOB X18 van Hester Oerlemans in de gang tussen Aula Erasmus Building en Theil Building C-hal op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam*. 

Het kunstwerk wordt onthuld op 8 maart om 15:00 uur in het bijzijn van de kunstenares. Wij nodigen u graag uit om bij de onthulling aanwezig te zijn (inloop 14:30 uur).                        

De werken van Hester Oerlemans (1961) zijn interventies op de alledaagse werkelijkheid. Op speels poëtische, maar ook kritische wijze toont zij ons haar perceptie van de wereld. De kijker wordt meegenomen in haar beeldtaal en meer dan eens verrast door de serieuze gelaagdheid van het werk en de grote diversiteit in het gebruikte materiaal. 

Het kunstwerk ‘BLOB X18’ 2020 is onderdeel van een reeks sculpturen met de titel Fixing Air. De sculpturen zijn gemaakt tijdens een residency in Xiamen, China tijdens de eerste uitbraak van Covid 19. De serie onderzoekt de mogelijkheid om lucht te fixeren in een sculptuur. Elke sculptuur begint met het opblazen van ballonnen in allerlei soorten en maten. 

Deze ballonassemblages worden via een bewerkelijk proces in een grotere ballon gestopt, die al gevuld is met lucht. Deze wordt vervolgens vacuüm gezogen om de uiteindelijke vorm te bereiken. De huid van de sculptuur wordt uiteindelijk geseald in lagen epoxy om zo rubber en lucht om te vormen tot een dunne maar bestendige laag. De sculpturen, ‘Blobs’ doen zowel aan implosie als expansie denken, aan vasthouden en loslaten. Het resultaat is een spannend spel tussen herkenning en vervreemding.

Oerlemans won recent de ROOF-A Art Award, een tweejaarlijkse kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars; twee vrouwen, twee generaties. Deze prijs is erop gericht om vrouwelijke kunstenaars uit verschillende generaties met elkaar te verbinden om kennis en ervaring uit te wisselen, elkaar te ondersteunen en te inspireren; op zoek naar de intergenerationele kracht en gender balans in de kunsten. 

*Locatie: links naast de Erasmus Gallery AB-57 in de gang tussen Aula Erasmus Building en Theil Building C-hal - Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam

 

Wie houdt nu niet van cookies