Winnaars ING Unseen Talent Award 2017

21 09 2017

Robin Lopvet, Économie de marché (Market economy), 2017

Winnaars ING Unseen Talent Award 2017

info

ING en Unseen maken met trots bekend dat Andrea Grützner (1984, Duitsland) de ING Unseen Talent Award 2017 juryprijs heeft gewonnen met haar serie Hive en een bedrag van €10.000 zal ontvangen om te investeren in een nieuw project. Robin Lopvet (1990, Frankrijk) heeft de publieksprijs gekregen voor zijn werk Économie de marché (Market economy) en zal een commissie ontvangen om nieuw werk te creëren voor de ING Collectie. De ING Unseen Talent Award biedt een platform voor opkomend fotografietalent uit Europa waarbij deze jonge kunstenaars een uitzonderlijke kans wordt geboden om werk te tonen aan een breed internationaal publiek. De winnaars zijn bekendgemaakt door Ralph Hamers (CEO van ING) tijdens de opening van Unseen Amsterdam 2017, welke plaatsvond op 21 september in Amsterdam.

De winnaars van de ING Unseen Talent Award zijn gekozen uit vijf exceptionele finalisten: Tom Callemin (1991, België), Andrea Grützner (1984, Duitsland), Alexandra Lethbridge (1987, Verenigd Koninkrijk), Robin Lopvet (1990, Frankrijk) en Stefanie Moshammer (1988, Oostenrijk).

Alle kunstwerken van de ING Unseen Talent Award finalisten worden getoond in de ING Unseen Lounge tijdens Unseen Amsterdam 2017, dat van 22 tot en met 24 september plaatsvindt in de Westergasfabriek te Amsterdam. Alle finalisten maakten werk voor de ING Collectie rondom het thema van dit jaar: 'Common Ground, encouraging the disovery of similarities amongst differences'.

Naast het productiefonds van €10.000 en de commissie voor de winnaars, kregen de vijf finalisten ook de kans om deel te nemen aan een uitgebreid Talent Programme, geleid door de internationaal gerenommeerde kunstenaar Nadav Kander (1961). Het programma bestond uit verschillende online coaching sessies en workshops, waarbij de finalisten zijn ondersteund bij het ontwikkelen van hun werk en ze in contact zijn gebracht met verschillende professionals.

Emilia van Lynden, Artistic Director Unseen: "Dit jaar toont een indrukwekkende lijst van deelnemende kunstenaars, vijf fantastische projecten en vijf duidelijke individuele benaderingen voor het thema Common Ground. Ik wil alle deelnemers feliciteren en bedanken voor hun nieuwsgierigheid om te leren, hun enthousiasme tijdens de coaching sessies en voor het aantonen dat het vinden van 'common ground' vandaag de dag essentieel is binnen onze maatschappij."
 
De winnaar van de ING Unseen Talent Award juryprijs, Andrea Grützner (1984, Duitsland), is geselecteerd door een internationale jury die bestaat uit een groep professionals die werkzaam zijn binnen fotografie, waaronder Maryam Eisler (Fotograaf, Trustee of Whitechapel, Co-Chair of Tate's MENAAC en Unseen Ambassador), Francis Hodgson (Professor in Culture of Photography University of Brighton, Founder Prix Pictet en voormalig Head of Photographs Department Sotheby's), Dana Lixenberg (Fotograaf), Anna-Kaisa Rastenberger (Professor Exhibition Studies and Spatiality, University of Arts Helsinki) en Darius Sanai (Editor in Chief, Condé Nast International).

Het jury report stelt: "De jury van dit jaar, bestaande uit professionals vanuit verschillende domeinen in de fotografische gemeenschap, was blij met het bereik en de kwaliteit van de inzendingen van de vijf finalisten van deze editie van de ING Unseen Talent Award. We ontdekten wederom dat fotografen in staat zijn om prangende kwesties binnen onze maatschappij aan te pakken. De inzendingen van dit jaar hebben betrekking op mondiale vraagstukken rondom gender, consumentisme, culturele diversiteit en communicatie. De kunstenaars hebben bewezen dat het medium fotografie een breed scala aan perspectieven kan overbrengen rond het thema 'Common Ground'. Na een weloverwogen beslissing hebben we Andrea Grützner gekozen die duidelijk is in haar benadering van 'Common Ground' en hoe we gezamenlijk gedeelde ruimte ervaren, waarbij het publiek wordt uitgenodigd om te beoordelen hoe ze het zien. Ze speelt met kleuren in haar werk, gebaseerd op surrealistische vormen. Het resulterende werk maakte een grote indruk op de jury en is geselecteerd op basis van de verbeeldingskracht in haar werk."

De winnaar van de ING Unseen Talent Award 2017 publieksprijs is gekozen door een online poll, die sloot op 19 september. De winnaar, Robin Lopvet (1990, France) heeft een commissie ontvangen om nieuw werk te maken voor de ING Collectie.
 
Ralph Hamers, CEO van ING:"ING is trots deze vijf getalenteerde jonge fotografen te kunnen ondersteunen door hen een platform te geven om hun werk aan een internationaal publiek te presenteren. Het vinden van 'Common Ground' is belangrijker dan ooit in een wereld die steeds meer verdeeld lijkt en de vijf finalisten hebben nieuwe perspectieven op dit thema inzichtelijk gemaakt. Felicitaties aan hen allemaal. Ik kijk uit naar het nieuwe werk van de winnaar van de publieksprijs[naam] dat in opdracht van de ING Collectie zal worden gecreëerd."

Wie houdt nu niet van cookies