‘The Gift’ van Navid Nuur siert entree van het nieuwe Internationaal Strafhof

21 04 2016

De sculptuur op locatie (Foto Jhoeko)

‘The Gift’ van Navid Nuur siert entree van het nieuwe Internationaal Strafhof

info

Het beeld 'The Gift' van kunstenaar Navid Nuur is geplaatst bij het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het kunstwerk is te zien in de openbare ruimte voor de entree op de kruising van de Waalsdorperweg/Van Alkemadelaan.

Een jury koos unaniem voor het ontwerp van Navid Nuur, omdat de ogenschijnlijke eenvoud van het ontwerp een heldere universele beeldtaal en iconische waarde behelst.

Navid Nuur: 'De vorm van het beeld moet geborgenheid, vertrouwen, energie en kracht uitstralen. De sculptuur tracht de diversiteit en complexiteit van de zaken binnen het ICC te tonen, maar moet vooral qua vormgeving diep van binnen relateren aan de kern van de mens en hen verbindende universele emoties.'

Het Internationaal Strafhof brengt enerzijds emoties van opluchting en overwinning teweeg, terwijl anderzijds leed en verlies een grote rol spelen. Het roestvrijstalen beeldwerk is gebaseerd op de vorm van zoutkristallen afkomstig uit tranen. Tranen zijn een universele uiting van emoties van geluk, blijdschap en opluchting, maar ook van verdriet en pijn, of van woede en teleurstelling. Zoutkristallen zijn ook te vinden in het water van de zee die alle continenten verbindt en in het duinlandschap van Den Haag. Daarmee is de sculptuur een verwijzing naar menselijke emoties, een verbonden wereld en tegelijkertijd de natuur van Den Haag, stad achter de duinen.

De kunstenaar gaf zijn werk de titel 'The Gift', waarmee hij een instituut als het Internationaal Strafhof symbolisch ziet als een geschenk aan de internationale gemeenschap, omdat het 'een gave' van de mens is om onze beschaving 'recht te zetten'.

Facts

Het Internationaal Strafhof werd in 2002 opgericht als permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het hof is gevestigd in de stad van vrede, veiligheid en recht: Den Haag. Meer informatie over het ICC is te vinden op: www.icc-cpi.int.

Nederland heeft dit beeld, als gastland van het ICC, ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe gebouw op 19 april aan het ICC geschonken. 'The Gift' is ook letterlijk een geschenk van gastland Nederland aan het ICC. Drie finalisten legden hun ontwerp voor aan de jury, bestaande uit de directeur van het Tilburgse Museum De Pont, de president van het Internationaal Strafhof, de secretaris-generaal Buitenlandse Zaken en een vertegenwoordiger van de burgemeester van Den Haag. De jury verkoos het ontwerp 'The Gift' unaniem tot gastlandgeschenk voor het ICC.

Kunstenaar Navid Nuur (Teheran, 1976) woont en werkt in Den Haag. Zijn werk is tentoongesteld op de 54e Biënnale van Venetië (2011) en hij heeft wereldwijd solo-exposities gehad in belangrijke musea, waaronder Centre Pompidou, Parijs (2013), Parasol Unit, Londen (2013), Bonnefantenmuseum, Maastricht (2013), Kunst Halle Sankt Gallen (2011) en Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2009). Daarnaast is werk van Navid Nuur onderdeel van talrijke museumcollecties, zoals Centre Pompidou Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam, Bonnefantenmuseum Maastricht, Kunsthalle Zurich, S.M.A.K. Gent en De Hallen Museum Haarlem.

Wie houdt nu niet van cookies