NN Group Art Award 2019 voor Katja Mater

07 02 2019

NN Group Art Award 2019 voor Katja Mater

info

Vandaag is tijdens kunstbeurs Art Rotterdam de NN Group Art Award voor de derde keer uitgereikt. Deze kunstprijs voor uitzonderlijk talent is gewonnen door Katja Mater. Lard Friese, CEO van NN Group, maakte dit bekend tijdens de officiële opening van Art Rotterdam.

NN Group Art Award 

NN Group Art Award is de kunstprijs voor uitzonderlijk talent geïntroduceerd in 2017. De winnaar ontvangt een stimuleringsbedrag van EUR 10.000,- te besteden aan verdere professionele ontwikkeling. Zowel jong talent, als kunstenaars die al verder zijn in hun carrière komen in aanmerking voor de prijs.

De prijs zet de uitzonderlijke kwaliteit van kunstopleidingen in Nederland in de schijnwerpers. Vanuit de hele wereld weten jonge kunstenaars de Nederlandse academies en post-doc opleidingen te vinden. Zij krijgen er de kans om het beste uit zichzelf te halen en om kennis te maken met andere kunstenaars en andere culturen. NN Group koopt daarnaast werk uit het oeuvre van een van de genomineerden voor de bedrijfscollectie. Dit werk wordt tentoongesteld in het hoofdkantoor in Den Haag.

Jury over Katja Mater
De jaarlijks wisselende jury voor dit jaar bestond uit Eelco van der Lingen (conservator Fries Museum en aankomend directeur Mondriaan Fonds), Liesbeth Willems (curator KRC kunstcollectie), Lieneke Hulshof (hoofdredacteur mister Motley magazine), Marcel van Eeden (beeldend kunstenaar) en Els Drummen (conservator NN Group kunstcollectie).

De jury waardeert de recente stappen in het werk van Katja Mater (Hoorn, 1979) die in 2005 afstudeerde aan De Ateliers in Amsterdam. Zij onderzoekt de parameters van fotografie en film waarbij tijd, ruimte en perceptie centraal staan. De jury vind haar werk intelligent en met onvoorspelbare resultaten. Wat kijkers zien is niet hetzelfde als wat er voor hun ogen afspeelt. Katja Mater creëert een andere dimensie waarbij diepte en beweging op een verrassende wijze worden verbeeld. Daarnaast zit haar werk vol met dualiteiten: speels en strikt, geïmproviseerd en tegelijkertijd wel overwogen. Het werk laat een volwassen kunstenaar zien die het spelen niet verleerd is. De jury heeft bewondering voor hoe Katja Mater er in geslaagd is een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan een oeuvre dat steeds meer een sterke eigen identiteit binnen het Nederlands kunstenlandschap laat zien.

 

Inzendingen en criteria

In totaal zijn er door de galeriehouders, die vertegenwoordigd zijn op de beurs, 32 verschillende kunstenaars met werk ingezonden. Hieruit zijn door de jury vier genomineerden gekozen:

Matea Bakula - Lumen Travo Gallery

Harm van den Dorpel - Upstream Gallery

Katja Mater - Galerie Martin van Zomeren

Femmy Otten - Galerie Fons Welters

De belangrijkste criteria waar de jury rekening mee heeft gehouden zijn het afronden van een kunstopleiding aan een Nederlandse academie, kwalitatief hoogstaand werk en een authentieke en  innovatieve beeldtaal met nieuwe invalshoeken.

Kunstbeurs Art Rotterdam

Art Rotterdam vindt dit jaar plaats van 7 t/m 10 februari in Rotterdam. Art Rotterdam is de spil van de Art Rotterdam Week en viert deze editie haar 20-jarig bestaan. Vier dagen lang vormt de Van Nellefabriek het decor voor de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunst. NN Group is sinds 2017 partner van de kunstbeurs.

Cultuursponsoring

NN Group wil een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, door mensen te helpen hun financiële toekomst veilig te stellen en door maatschappelijk betrokken te zijn. Op het gebied van cultuursponsoring hebben we een lange geschiedenis, met als doel kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zo investeert NN Group in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Dit komt tot uiting via de ondersteuning van een uiteenlopend aantal tentoonstellingen en door het aankopen van kunstwerken voor de eigen bedrijfscollectie. NN Group is onder andere corporate partner van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en van het Mauritshuis in Den Haag.

Bekijk hier het bijbehordende filmpje https://www.youtube.com/watch?v=CNKFvyQmgaQ&feature=youtu.be

 


Wie houdt nu niet van cookies