Biënnale Gelderland uit eigen collectie

16 10 2012

info

In het kader van de Biënnale Gelderland is in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem de tentoonstelling Condensed Reality te zien. In de hal van het Huis der Provincie is momenteel een presentatie samengesteld uit de provinciale kunstcollectie die hierbij aansluit. De tentoonstelling is tot en met 15 november te bezoeken.

De Biënnale Gelderland is een tweejaarlijks festival dat een podium biedt aan hedendaagse beeldende kunst uit Gelderland. Het bestaat uit een tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem en een satellietprogramma met muziek, films, optredens en theatervoorstellingen op verschillende locaties in Arnhem.

“Condensed Reality - de wereld zien in een korrel zand”, is het thema van de Biënnale dit jaar. De rode draad in het programma is het door curator Flos Wildschut gekozen thema dat zij ontleende aan een gedicht van William Blake:
To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower,
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour

Zij signaleerde een tendens in de hedendaagse kunst, waarbij kunstenaars niet enkel de werkelijkheid reproduceren, maar een nieuwe, eigen werkelijkheid scheppen in een ingedikte, gecondenseerde vorm. De kunstenaars die zij selecteerde voor de tentoonstelling in het museum in Arnhem proberen op verschillende manieren grip te krijgen op de werkelijkheid. Door zich te concentreren op kleine details, door de realiteit aan de hand van meetbare eenheden weer te geven of door het waarnemen van hun omgeving tot onderwerp van hun werk te maken.

Ook in de provinciale kunstcollectie zijn deze kunstenaars vertegenwoordigd. In de hal van het Huis der Provincie is nu een tentoonstelling ingericht met kunstwerken die aansluiten bij het thema van de Gelderse Biënnale. Zo is er werk te zien van Erik Odijk, René Roeten, Ronald Schimmel, Mariës Hendriks, Brieke Drost, Rob Sweere, Mirjam Kuitenbrouwer, Oscar Lourens en Catalogtree. Condensed Reality- De wereld zien in een korrel zand, Museum voor Moderne Kunst in Arnhem t/m 28 oktober.

Wie houdt nu niet van cookies