Te gast

03 07 2015

Erik Odijk, Gobelin Canadien, 2008, potlood en krijt op papier, 72 x 110 cm

 

Te gast

info

Onder de titel 'Te gast' zijn tot 22 augustus kunstwerken uit de collectie van de provincie Gelderland te zien in de Raadsgalerij van het gemeentehuis in Oosterbeek. De Renkumse kunststichting Scarabee, die de expositie organiseert, koos voor schilderijen, foto's, tekeningen en grafiek die het landschap als onderwerp hebben. In de Raadsgalerij is werk te zien van onder anderen Kinke Kooi, Ine Lamers, Erik Odijk, Jan Hein van Rooij en Willem den Ouden.

Overzicht
Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw verzamelt de provincie Gelderland beeldende kunst van kunstenaars die in Gelderland wonen, of een band hebben met de provincie. De collectie dient in eerste instantie als aankleding van de provinciale gebouwen en biedt de gelegenheid medewerkers en bezoekers in contact te brengen met de beeldende kunst uit Gelderland. Daarnaast geeft het de provincie gelegenheid haar ambassadeursrol voor de Gelderse beeldende kunst vorm te geven en bij te dragen aan het kunstklimaat in Gelderland.  Door het aankoopbeleid is er een collectie ontstaan die een overzicht laat zien van de Gelderse kunstproductie door de jaren heen.

Kunst en landschap
Stichting Scarabee koos voor de tentoonstelling uit de werken die aansluiten bij de eigen doelstelling: aandacht voor de relatie tussen kunst en landschap. Daarom werd gekozen voor werken van kunstenaars die zich in hun werk geheel wijden aan het landschap, of dit regelmatig als onderwerp kiezen. Om de breedte van de provinciale collectie te laten zien, wordt werk getoond van oudere of al overleden kunstenaars naast dat van jongere generaties.  

Bruikleen
De werken die in de Raadsgalerij te zien zijn hangen normaliter op de kamers van provinciebestuurders en ambtenaren en in (openbare) ruimtes van de provinciale gebouwen. De provincie Gelderland kiest er de laatste jaren bewust voor de kunstwerken ook daarbuiten aan het publiek te tonen, als bruikleen of als expositie. Zeker nu er gebouwd wordt en het Huis der Provincie niet in gebruik is, zijn er extra mogelijkheden om bruikleen mogelijk te maken. 

Meer over collectie van Provincie Gelderland

Wie houdt nu niet van cookies