Gallerij
Rabobank
- Yinka Shonibare
- Ulay
- Ger van Elk
- Rineke Dijkstra
- Karel Appel
- Marlene Dumas
- Guido van der Werve
- René Daniëls
- Jan Schoonhoven
Rabobank — Yinka Shonibare
Rabo Kunstcollectie
info
De Rabobank Groep is een internationale financiële dienstverlener op coöperatieve grondslag die actief is op het gebied van bankieren, vermogensbeheer, leasing, verzekeren en vastgoed. In Nederland ligt de nadruk op brede financiële dienstverlening, de internationale focus is vooral gericht op de food- en agribusiness. De Rabobank biedt in Nederland alle financiële diensten aan die voor het economisch verkeer in een moderne samenleving noodzakelijk zijn. De Rabobank Groep bestaat uit zelfstandige lokale Rabobanken en hun centrale organisatie, Rabobank Nederland met een aantal gespecialiseerde dochterondernemingen. Gemeten naar tier 1-vermogen, behoort de Rabobank Groep tot de 30 grootste financiële instellingen ter wereld.
De Rabobank bouwt aan een topcollectie van moderne en eigentijdse kunst, gekenmerkt door kritische scherpte en inhoudelijke diepte. De Rabobank brengt deze onder de aandacht van een breed publiek als bron van kennis, inspiratie en ontmoeting.
De Rabo Kunstcollectie vormt een goede afspiegeling van de hedendaagse kunst vanaf 1950. De focus ligt daarbij op de aanjagers van hun tijd en de werken die een omslag in het oeuvre van die kunstenaar laten zien. Zo dragen we een steentje bij aan de zorg voor het cultureel erfgoed van morgen.
Kunst bestaat uit verhalen. Over het leven en hoe wij ons tot het leven verhouden. En een verhaal gaat past echt leven als het wordt verteld. Daarom deelt de Rabo Kunstcollectie haar collectie graag.
Kunstbeleid
Vanaf 1995 tot en met heden heeft de Rabobank (Rabobank Nederland en de lokale Rabobanken) een collectie opgebouwd van werken van eigentijdse kunstenaars. In samenwerking met de kunstenaars worden sleutelwerken gekozen die een wending in hun oeuvre markeren en die tezamen het verhaal vertellen van de kunstenaar, maar ook van Nederlandse eigentijdse kunst. Aan deze Nederlandse basis worden sinds 2009 internationale accenten toegevoegd. Inmiddels voeren drie verhaallijnen de boventoon in de collectie: de mens, de samenleving en 'het idee'. Zo biedt de verzameling een kijk op de wereld om ons heen.
Geschiedenis
Sinds 1995 werkt de Rabobank aan een collectie eigentijdse kunst die gepresenteerd wordt in de kantoren van Rabobank Nederland. Het verzamelbeleid voor de Rabo Kunstcollectie werd in 1997 vastgesteld. De ambitie ervan was niet gering: een kunstcollectie van buitengewone klasse worden, waarin verschillende generaties Nederlandse kunstenaars met hun mogelijk beste werken vertegenwoordigd zijn. In vijftien jaar groeide de collectie uit tot een doordachte verzameling met de nadruk op Nederlandse conceptuele kunst, condition humaine en engagement.
Vanaf 2009 worden internationale accenten aan de kunstcollectie toegevoegd. Een aanvulling op de Nederlandse verzamelbasis en in navolging van het internationaal groeien van Rabobank als organisatie.
Sinds 2011 is het nieuwe hoofdkantoor op de Croeselaan in Utrecht dé spil van Rabobank Nederland. De Rabo Kunstcollectie ging hierin mee en presenteerde van medio 2011 t/m september 2014 haar verzameling in collectie- en solotentoonstellingen in de Rabo Kunstzone. In aansluiting op de toekomstvisie van Rabobank richt de Rabo Kunstcollectie zich nu op samenwerking met de lokale banken en culturele organisaties waarmee verbindingen en relaties zijn. Zo kan in partnerschap de collectie gedeeld blijven worden voor en met een breed publiek.
Daarnaast wordt de collectie gedeeld door middel van bruiklenen aan (inter)nationale musea en door middel van de online Rabo Kunstcollectie.
Lokale Rabobanken bouwen eveneens aan eigen collecties, waarin lokale accenten gelegd worden.