Van Abbemuseum en Radboudumc lanceren kunst-app

01 11 2015

Beginscherm app 'Special Guests'

Van Abbemuseum en Radboudumc lanceren kunst-app

info

Op 11 november lanceren het Van Abbemuseum uit Eindhoven en het Radboudumc de Special Guests kunst-app. Twintig  kinderen -in leeftijd variërend tussen 5 en 17 jaar-  delen hierin hun verhalen over zwemvliezen en handschoenen, een man in cement, laddertjes naar blauwe lucht en nog veel meer. Ofwel twintig kunstwerken uit de collecties van het Van Abbemuseum en het Radboudumc, gezien door de ogen van kinderen.

De Special Guests-app is gemonteerd in verrijdbare iPadzuilen. Een swipe over een kinderportret brengt je bij de verhalen en de kunstwerken. Daar begint de wereld van de verbeeldingskracht, waar ruimte is voor klassiek en modern, raadsel en ontroering, piepjong en stokoud.

De app is een coproductie van het Radboudumc en het Van Abbemuseum. Het museum maakt met zijn Special Guests programma kunst toegankelijk 'voor iedereen die nieuwsgierig is, onafhankelijk van leeftijd, kennis of lichamelijke beperkingen'. "Wij moedigen mensen aan om de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken. De frisse ideeën van kinderen en de kracht van het inzetten van kunst in de omgeving van het Radboudumc laten zien welke betekenis kunst voor de samenleving kan hebben, ook buiten de muren van het museum", aldus Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum.

Het Radboudumc haakt met veel plezier aan bij het initiatief. "Een kunst-app is helemaal van nu en heropent een deel van onze kunstcollectie", stelt Let Geerling, verantwoordelijk voor het kunst- en cultuurbeleid in het Radboudumc. "Onze kunstcollectie is ons dierbaar. Niet als 'bezit om het bezit', maar als een verzameling verhalen die je kunt delen en vermenigvuldigen. Kunst vertelt een ander verhaal, kan in een ziekenhuis troost bieden, een klankbord zijn en de vonk van ieders eigen verbeeldingskracht sterker maken. Dit is een nieuwe, frisse manier om kunst tot de verbeelding te laten spreken."

Kinderen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis kozen de vier 'Nijmeegse' kunstwerken voor de app en vertellen erover. Het fantasierijke commentaar bij de andere beelden komt van Eindhovense scholieren. De app werd mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Wie houdt nu niet van cookies