Geografie van de Verbeelding

02 10 2012

Izabelle Wenzel, Paper #1, 2010, 150 x 100 cm

Geografie van de Verbeelding

info

Het idee van reizen of in de geest en ‘onderweg zijn’, zoals het tot uitdrukking komt in het werk van de vijf fotografen Jan Banning, Arthur Kleinjan, Bas Princen, Siebe Swart, Isabelle Wenzel en Arjanne van der Spek, is een belangrijk aspect van de complexe materie rond De geografie van de verbeelding. Onder deze noemer zijn een groot aantal uiteenlopende gedachten te groeperen, afkomstig uit de kunst en de kunstgeschiedenis. Ze houden verband met de relatie tussen het kunstwerk, de plaats van ontstaan, de rol van de beschouwer en de wijze van kijken en ervaren.

Verhaal van de plek
In principe houdt een kunstenaar zich bezig met zijn verhouding tot de omringende wereld en alles wat die aan denken en cultuur te bieden heeft. Al in de oudheid werd onderzoek gedaan naar de Genius Loci de ‘geest van een plek’ om de sfeer en de eigenheid van een bepaalde locatie te benoemen en te onderzoeken. Tegelijkertijd is er ook een verband met het ‘verhaal van de plek’. Dit alles samen, met eigen associaties en gevoel over een plaats of gedachtewereld, roept vragen op die een kunstenaar in zijn werk probeert te verbeelden. Het roept ook de vraag op of de plaats van ontstaan van een kunstwerk nog belangrijk is in een tijdperk van voortschrijdende globalisatie. Minder dan voorheen in ieder geval. Kunstenaars hebben zelf al een beeldarchief in hun hoofd opgebouwd, van daaruit ontstaan concepten waarin ze hun houding ten opzichte van het geheel definiëren en vorm geven in het werk.

Vijf fotografen
Jan Banning onderzoekt in de getoonde foto’s de bureaucratie wereldwijd. Arthur Kleinjan zoekt bijzondere aspecten van een landschap en geeft op speelse wijze de verhouding tussen landschap en mens weer. Bas Princen analyseert het stedelijk weefsel en hoe dat zich verhoudt tot de menselijke maat. Siebe Swart fotografeert het verglijden van de tijd binnen een stedelijke context als Amsterdam. Isabelle Wenzel onderzocht de Genius Loci van de Zuidas en haar bewoners en gaf ze vorm op een sexy manier. Arjanne van der Spek neemt alledaagse momentopnamen en verwerkt ze driedimensionaal tot foto, een beeld waarin verschillende ander elementen samenkomen.

De foto's zijn tot 28 oktober te zien in het Exposorium Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, hoofdgebouw VU, hal begane grond t/o studentenbalie.

Wie houdt nu niet van cookies