Kabinet der Verwondering

21 11 2019

Niek Hendrix, The Golden Record, 2019
Oil on panels and objects, collection VU

Kabinet der Verwondering

info

Kabinet der Verwondering
Kunst en curiositeiten op de Vrije Universiteit

Expositie 2 september tot 26 november 2019,
op verschillende locaties op de VU Campus

 

Nieuwsgierigheid naar, verwondering over het nieuwe, andere of juist het alledaagse, de drang om de wereld en de natuur te doorgronden, vormt al eeuwenlang een sterke drijfveer voor kunstenaars en wetenschappers. In de Expositie, Kabinet der Verwondering hebben kunstenaars, studenten, en conservatoren, geleid door hun nieuwsgierigheid en fascinaties, kabinetten ingericht op basis van VU-collecties. Naast de eigentijdse kabinetten gaat de expositie in op zowel de geschiedenis als de actuele problematiek van het fenomeen verzamelen.

 

Op uitnodiging van de VU maakte Niek Hendrix een kunst- en wetenschapskabinet, waarin hij nieuw werk heeft gecombineerd met objecten uit de Erfgoed collecties van de VU. In de beelden komen verschillende disciplines uit de wetenschap tot uiting. Kunstenaar Raoul Deleo presenteert enkele van zijn ontdekkingen van het nog onontdekte continent, Terra Ultima. Geïnspireerd door de Erfgoed collecties van de VU zal Deleo een nieuwe ontdekkingsreis maken en nieuw werk ontwikkelen. Dat werk wordt aan het einde van de tentoonstelling onthuld en in de kunstcollectie van de VU opgenomen. 


In de route is ook het reeds bestaande kunstwerk 'De Verzameling' van Jan van den Dobbelsteen opgenomen, dat hij in 1998 maakte voor het Wis en Natuurkunde gebouw van de VU. Studenten van verschillende studierichtingen hebben kabinetten ingericht die gaan over natuur, globalisering en de geschiedenis van bodemonderzoek. Ook is er een audiotour met fictieve verhalen over objecten uit de vitrines. In het najaar van 2019 zal er in het randprogramma met een kritische reflectie plaatsvinden op de context van verzamelen, van exotica en het koloniale verleden, tot de bedreiging van de biodiversiteit.

 

Niek Hendrix

Niek Hendrix beschouwt de beelden van de schilderkunst, iconisch of niet, als een open source. Hij activeert ze door ze te hernemen en in een andere context in te zetten. Dit hernemen is niet letterlijk kopiëren maar er een ander beeld van maken. Hij schildert ze met een andere streek en andere verf, de kleuren worden losgelaten, vaak zet Hendrix ze alleen in de schakeringen van zwart-wit op, en ook de formaten zijn anders. Hij plaatst ze tegenover werken uit andere tijden of voegt een werk van eigen hand toe. In die onverwachte constellaties stelt hij de kijker op de proef: die moet ze niet alleen opnieuw bekijken maar ze ook opnieuw betekenis geven.

 

Raoul Deleo

Al meer dan tien jaar is illustrator Raoul Deleo bezig met het in kaart brengen van een nog onbeschreven continent. Als een ontdekkingsreiziger dringt hij steeds dieper het ongerepte gebied binnen en doet hij al tekenend verslag van alles wat hij daar tegenkomt. De ontdekte soorten benoemt hij samen met docent klassieke talen Anneke Korevaar. Ze luisteren naar namen die biologen als muziek in de oren klinken; Phoenicopterus cervocephalus, Octopossum leucostolum, Libellula lagoformosa, Tucanogemina carcinoforma. Hun uiterlijk is even raadselachtig als mooi. Het continent en de voortdurend groeiende collectie tekeningen en objecten dragen de naam Terra Ultima. De geografische locatie van het continent Terra Ultima houdt Deleo zorgvuldig geheim. Hij deelt zijn ontdekkingen uitsluitend middels publicaties, exposities en lezingen.

 

Wie houdt nu niet van cookies