Verloren en zeldzame geuren op de Vrije Universiteit

17 02 2017

Esther Brakenhoff: Geurcapsule Edward Kienholz, Beanery, 2015-2017,collectie kunstenaar

Verloren en zeldzame geuren op de Vrije Universiteit

info

Hoe ruikt een polderlandschap? De Slag bij Waterloo? De buitenaardse geur van de maan? De hele wereld? Kom het ervaren vanaf vrijdag 24 februari 2017 bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Geuren roepen levendige herinneringen op en zijn sterk verbonden met onze identiteit. Elk van ons heeft een geur die even uniek is als een vingerafdruk. Ook iedere stad heeft zijn eigen geurprofiel. Tegelijk is reuk ons meest onderschatte zintuig en zijn we bijvoorbeeld veel meer visueel ingesteld. 24 februari organiseert de VU een symposium waarin kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek, psycholoog Garmt Dijksterhuis en kunstenaar Peter De Cupere het belang van geur in onze cultuur aantonen. De lezingen worden afgesloten met de performance LIVE MOON SMELLING door kunstenaar Hagen Betzwieser.

Ruik de geur van De Slag bij Waterloo

Tegelijk start dan de tentoonstelling over en met geur: Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents. Van 24 februari t/m 23 mei is te zien en te ruiken hoe internationale kunstenaars en parfumeurs met geur werken en zo de grenzen van de beeldende kunst oprekken. Ervaar thema's als identiteit, geschiedenis (zoals de Slag bij Waterloo), het geheugen en 'mapping'. Zo heeft Birthe Leemeijer de lucht van een typisch Nederlands polderlandschap gereconstrueerd: een geur die ooit tot ons vluchtige verleden zal gaan behoren en voor altijd verdwijnt.

Ervaar de geur van de maan

Gayil Nalls maakte het mogelijk om met een enkele inhalering de complete wereld op te snuiven met 'World Sensorium', terwijl Sue Corke en Hagen Betzwieser zelfs de buitenaardse geur van de maan creëerden. De geur van school, een kroeg of een lichaamsgeur: Wim T. Schippers, Peter De Cupere en Esther Brakenhoff schuwen de banaliteit van geur niet in hun kunstwerken en performances. Verrassend genoeg is olfactieve kunst niet alleen een onderwerp voor hedendaagse kunstenaars. Al een eeuw geleden begeurden Surrealisten zoals Marcel Duchamp en Futuristen zoals F.T. Marinetti hun beelden, tentoonstellingsruimtes, poëzievoordrachten en speelgoed. Kom deze en andere verloren en zeldzame geuren opsnuiven in de tentoonstellingsruimte van de VU.

Vrije Universiteit Amsterdam

De VU staat al sinds 1880 voor een onderscheidende manier van wetenschap beoefenen en studenten opleiden. Een manier die zich uit in verregaande maatschappelijke betrokkenheid, het omarmen van diversiteit en een open houding. We stimuleren onze 23.000 studenten en ruim 4.500 medewerkers dan ook om hun grenzen te verleggen en verder te kijken: verder dan het individu, het eigen vakgebied en het hier en nu. VU is verder kijken.

 

Aromatic Art (Re-)reconstructed: In Search of Lost Scents

Symposium: 24 februari 2017, 14:45-17.00 uur

De Boelelaan 1105: Hoofdgebouw VU, collegezaal KC.07, begane grond, inschrijving verplicht.

Tentoonstelling: 25 februari t/m 23 mei 2017

De Boelelaan 1105: Hoofdgebouw VU, eerste verdieping, Expositieruimte, rondom Aula

Deelnemende kunstenaars zijn onder andere: Marcel Duchamp (FR), F.T. Marinetti (IT), Peter De Cupere (BE), Job Koelewijn(NL), Gayil Nalls (US), Birthe Leemeijer (NL), Hagen Betzwieser & Sue Corck (GE and UK), Esther Brakenhoff (NL).

Rondleidingen en workshops: 3, 16 maart, 10 april 18.00 - 18.45 uur. Aanmelden c.l.verbeek@vu.nl.

Dit project is een samenwerking tussen Caro Verbeek - onderzoeker faculteit Geesteswetenschappen VU, Wende Wallert - conservator Kunst, Universiteitsbibliotheek VU, NWO, CLUE+, het Rijksmuseum en The Graduate School International Flavours & Fragrances.

Wie houdt nu niet van cookies