VBCN OPEN, stimuleringsprijs voor curatoren

13 05 2012

Winnaars VBCN OPEN: Claire van Els en Hendrik Folkerts

info

De VBCN is een nieuw initiatief gestart om hedendaagse tentoonstellingsmakers te ondersteunen: VBCN OPEN. Een keer in de twee jaar kunnen conservatoren een voorstel indienen voor een tentoonstelling met of over bedrijsfcollecties. De eerste editie 2012/2013 is gewonnen door het conservatorenduo Claire van Els en Hendrik Folkerts met hun concept ‘Time Deposits’. Met hun project willen willen de conservatoren de performancekunst ook in de wereld van bedrijfscollecties onder de aandacht brengen. In 2013 zal op verschillende locaties bij VBCN leden een performance plaatsvinden.

“Juist in deze tijd vindt de VBCN het belangrijk te laten zien dat de aangesloten bedrijven belang hechten aan een levendig en dynamisch kunstklimaat. De VBCN onderstreept met de prijs en de keuze voor het duo Van Els en Folkerts de maatschappelijke verantwoordelijkheid die het bedrijfsleven neemt in het ondersteunen én stimuleren van kunst en cultuur.” aldus Sabrina Kamstra, Voorzitter van de VBCN.

De jury bestond uit Annabelle Birnie (ING Corporate Sponsoring, Events en Art Management), Sharon Oldenkotte-Vrolijk (directeur Kunst & Cultuur, Rabo Vastgoedgroep), Daniela Petovic (hoofd KPN Kunstzaken), Alexander Strengers (voorzitter kunstcommissie De Nederlandsche Bank), Pietje Tegenbosch galeriehouder, kunstcriticus en voorheen verbonden aan de ABN AMRO Kunststichting), Sietske van Zanten, (conservator VandenBroekFoundation) en Ella van Zanten, (hoofd kunstzaken Rabobank Nederland). Uit 12 inzendingen nomineerde de jury drie tentoonstellingsconcepten. De jury was verrast door het gevarieerde aanbod van de inzendingen en de hoge kwaliteit van de drie presentaties.

Met de keuze voor Time Deposits en performancekunst betreedt de VBCN als platform voor bedrijfscollecties een nieuw terrein. De vereniging hoopt een bijdrage te leveren aan de discussie over kunst, en in het bijzonder de performancekunst, zowel binnen de bedrijven als in de kunstsector. “Performances gaan over communicatie, interactie en contact en dit is precies waar kunst in het bedrijfsleven ook over gaat”, aldus de jury.

Wie houdt nu niet van cookies