Nieuwe aanwinsten AMC-collectie

02 07 2012

My white knight, Scarlett Hooft Graafland, 2012, foto, 120 x 150 cm

Nieuwe aanwinsten AMC-collectie

info

Deze tentoonstelling omvat een selectie van recent verworven werken, waaronder schilderijen van Armen Eloyan, Micha Patiniott, Sanne Rous en Tina Mielonen en tekeningen van Elena Beelaerts en Paul de Reus.

De kunstcollectie van het AMC, die elk jaar verder wordt uitgebreid, omvat inmiddels bijna 6000 schilderijen, foto’s, video’s, werken op papier en een groot aantal monumentale objecten. Het merendeel daarvan wordt getoond in de openbare ruimten van het immense gebouw, waar patiënten, medewerkers en bezoekers ervan kunnen genieten. De collectie wil de belangrijke ontwikkelingen in de naoorlogse Nederlandse kunst laten zien. De basis ervoor werd gelegd ten tijde van de bouw van het AMC, begin jaren tachtig, met behulp van de zogenoemde één-procentsregeling, schenkingen en via een serie weloverwogen aankopen.

Deze tentoonstelling omvat een selectie van recent verworven werken, waaronder schilderijen van Armen Eloyan, Micha Patiniott, Sanne Rous en Tina Mielonen en tekeningen van Elena Beelaerts en Paul de Reus. Er zijn foto’s van Scarlett Hooft Graafland, gemaakt op de zoutvlaktes van de Boliviaanse Andes, en van Guido van der Werve, die zichzelf en de lucht boven hem vastlegde na een helse tocht naar de top van de Mount Everest. Ook Marjan Teeuwen’s symmetrische wederopbouw van het gesloopte pand aan de Piet Mondriaanstraat in Amsterdam is te zien. Tot de geselecteerde werken behoren ten slotte een geborduurde foto van Berend Strik, samengestelde werken van Dieuwke Spaans en Maurice Thomassen en een klassieke ets van de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon, die doorgaans enorme beelden maakt. Bij de kadoshop op het Voetenplein is een catalogus van de AMC-collectie te koop.

Wie houdt nu niet van cookies