Gallerij

Amsterdam UMC Kunstcollectie

  • Hiryczuk/Van Oevelen
  • Krijn de Koning
  • Roy Villevoye
  • Afra Eisma
  • Antonis Pittas
  • Elspeth Diederix
Open de Gallerij

Perspective of Disappearance
Cibachroom
190 x 235 x 60 cm

Amsterdam UMC Kunstcollectie — Hiryczuk/Van Oevelen

  • Perspective of Disappearance
    Cibachroom
    190 x 235 x 60 cm

  • Work (as part of a)
    Gelamineerd hout
    310 × 570 × 260 cm

  • The way to go
    Digitale computerprint met acryllak op vinyl
    300 × 8300 cm

  • Dazzling Delight
    Textiel
    190 × 290 cm

  • TAMA
    Zeefdruk op reflecterende folie en aluminium
    180 × 270 cm

  • Flowerfields 4 Colchicum & Capsicum 1
    Foto installatie

Amsterdam UMC Kunstcollectie

info

Amsterdam UMC is een van de zeven academische medische centra. Ons centrum biedt topzorg aan patiënten. We zetten ons iedere dag in voor zorg, onderzoek, onderwijs en opleiding. In de hele wereld staan we bekend om onze zorgvuldige en betrokken omgang met patiënten, hun familieleden en omgeving. Met ons wetenschappelijke onderzoek staan we wereldwijd in de top 3. Dat vinden we belangrijk. Want door goed onderzoek te doen, verbeteren we onze behandelingen steeds verder

Ook ons onderwijsprogramma is van hoog niveau. Door studenten en jonge artsen goede kennis en ervaring te bieden, zorgen wij ervoor dat u ook in de toekomst goede zorg krijgt.

Voor andere ziekenhuizen willen wij graag een krachtige rol spelen als kenniscentrum. Dit doen we in samenwerking met de eerstelijnszorg en andere zorginstanties, zoals thuiszorg en GGZ.

Goede zorg bieden en bijdragen aan de medische kennis van morgen. Dat is waar wij voor staan.

Net als de wetenschap verandert ook kunst onder invloed van nieuwe inzichten, technologieën en maatschappelijke ontwikkelingen. Amsterdam UMC streeft ernaar om ook op het gebied van de kunst in de voorhoede te opereren. Er wordt verzameld op basis van kwaliteitscriteria als zeggingskracht en originaliteit. Jaarlijks worden circa vijftig nieuwe werken aangekocht.

De Amsterdam UMC Kunstcollectie omvat Nederlandse beeldende kunst vanaf 1945. De collectie telt ruim 7000 werken en toont een overzicht van de Nederlandse naoorlogse kunstgeschiedenis vanaf Cobra tot heden met o.a. werk van Karel Appel, Constant, Jan Schoonhoven, Armando, Ger van Elk, Jan Dibbets, J.C.J. van der Heyden, Robert Zandvliet, Roy Villevoye, Carel Visser, Marlene Dumas, Marc Mulders, Elspeth Diederix, Jacqueline Hassink en Guido van der Werve en vele andere bekende kunstenaars.

Er is een actief opdrachtenbeleid voor de openbare ruimten, in de afgelopen jaren zijn opdrachten verleend aan onder andere Elspeth Diederix, Roy Villevoye, Jan van der Ploeg, Jacqueline Hassink, Floris van Manen, Vincent Zedelius, Merijn Bolink en Scarlett Hooft Graafland.

Kunstbeleid

De collectie draagt in eerste plaats bij aan het veraangenamen van openbare ruimtes. In de tweede plaats heeft de collectie een informatieveen educatieve functie: 'gebruikers' van Amsterdam UMC worden op een voor hen onverwachte plek geïnformeerd over hedendaagse kunst. In de derde plaats wordt de kunst in Amsterdam UMC aangewend voor profilering, de instelling kan zich er nationaal en internationaal mee onderscheiden.

Geschiedenis 

Amsterdam UMC biedt onderdak aan de grootste permanent geëxposeerde collectie Nederlandse beeldende kunst van na 1945. De basis daarvoor werd gelegd ten tijde van de bouw in het begin van de jaren tachtig, toen de zogenoemde 1%-regeling een serie weloverwogen opdrachten en aankopen mogelijk maakte. Het streven was een verzameling op te bouwen die de verschillende stromingen van de naoorlogse Nederlandse kunst weerspiegelt. In de loop der jaren is de collectie aangevuld met tal van schenkingen, werken in langdurig bruikleen en aankopen. Behalve circa 7000 schilderijen, foto's en werken op papier omvat de Amsterdam UMC Kunstcollectie een groot aantal monumentale objecten en video's.

Naam collectie
Amsterdam UMC Kunstcollectie
Contactpersoon
Menno Dudok van Heel (Hoofd Kunstzaken), Yvonne Grootenboer (Conservator), Elte Rauch (Projectleider Literatuur)
Hoofdkantoor
Amsterdam
Locaties kunstcollectie
Locatie AMC: Meibergdreef 9, Amsterdam Locatie VUmc: De Boelelaan 1117-1118, Amsterdam
Aantal kunstwerken
7330
Ontstaansjaar
1980
Disciplines
schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek, beelden, installaties, video's
Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst van Nederlandse of in Nederland wonende kunstenaars vanaf 1945 tot heden. Actief opdrachtenbeleid voor kunst in de openbare ruimte. Videokunst wordt internationaal verzameld.
Rondleidingen

Kunstrondleidingen voor maximaal 20 personen zijn mogelijk. Hieraan zijn kosten verbonden. Voor personeel en patiënten wordt maandelijks gratis een 'Rondje Kunst' georganiseerd.

Website bedrijf
https://www.amsterdamumc.org/
Website kunstcollectie
https://amsterdamumc.org/kunst
Publicaties
  • Maarten Doorman, Sabrina Kamstra, Hanneke van Laarhoven, Sandra Smets, Pietje Tegenbosch, Arno Witte. (2019) Een gebouw dat kunst ademt, Amsterdam
  • Menno Dudok van Heel, Sabrina Kamstra, (red.) (2021) Kunst in tijden van Corona. Amsterdam (verschenen bij gelijknamige tentoonstelling) 
  • Sabrina Kamstra (red.) (2024) Waarom kunst in het ziekenhuis, Amsterdam: Uitgeverij HetMoet
Expositieruimte

Naast de presentatie van de collectie in de openbare ruimte beschikt het Amsterdam UMC over vier expositieruimten:

  • AMC Brummelkamp Galerie (locatie AMC) & Patio X (locatie VUmc). Zesmaal per jaar worden hier wisselende exposities ingericht met werk van kunstenaars die in de kunstcollectie van Amsterdam UMC opgenomen zijn of zullen worden.
  • De Vitrines (locatie AMC), expositieruimtes waar (jonge) kunstenaars, ontwerpers en vormgevers hun werk kunnen tonen. Gemiddeld zijn er vijf tentoonstellingen per jaar.
  • Q-art (locatie AMC), expositieruimte in twee grote vitrines in de polikliniek waar kunstenaars gedurende een half jaar installaties presenteren.  
Ondersteuning

Locatie opdrachten in het kader van ver-of nieuwbouw, verleend aan onder andere Elspeth Diederix, Scarlett Hooft Graafland, Merijn Bolink, Hans Eijkelboom, Roy Villevoye, Jan van de Ploeg en Thomas Elshuis.

Bruiklenen
  • Rory Pilgrim, Sorting the ones from the knots, (2018) Stedelijk museum Schiedam, 2024
  • Dion Rosina, The Cosmogram (2023) Koninklijk Paleis Amsterdam, 2024
  • Vera Gulikers, Threadingdoek: Doggies (2019) Museum Beelden aan Zee, 2024
Wie houdt nu niet van cookies