Anook Cléonne

24 06 2019

Anook Cléonne

info

De tekeningen van Anook Cléonne zijn groots en meeslepend en de schaal ervan lijkt de beleving te sturen. Haar tekeningen nodigen uit om je kortstondig te laten omringen door het onbekende. Het zijn vaak zelfbedachte, geconstrueerde landschappen, waarbij de enige herkenning het moment van verlichting is: het kantelpunt in het leven of het moment waarop je tot nieuwe inzichten komt.

Volgens Cléonne zegt een afbeelding van de natuur eerder iets over jou zelf dan over het landschap. Zij creëert landschappen die zich laten lezen als projecties van een gemoedstoestand.

In haar serie Beginning of Sediment zoomt Cléonne in en toont ze een hele kleine wereld: de woekerende culturen in petrischaaltjes. Zo legt ze als een soort botanist details en structuren bloot, die resoneren met innerlijke drijfveren. 

De kweekbakjes laten op microscopisch niveau slechts één laag zien uit het leven, wat voldoende is om associaties op te roepen. Van een afstand gezien lijken de schaaltjes op hemellichamen.

Anook Cléonne (1972, Almelo) is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie in Amsterdam. Ze woont en werkt in Arnhem.

Wie houdt nu niet van cookies