De menselijke gedaante: Angèle in opdracht van AMC kunststichting

18 11 2013

Scarlett Hooft Graafland
Angèle  2013
C-print
45 x 56,2 cm

De menselijke gedaante: Angèle in opdracht van AMC kunststichting

info

Angèle heet de foto, naar het meisje dat poseert hoog in de bergen van Madagaskar. Een sprookjesachtige omgeving, waar kalkgesteenten de vorm van geplisseerde stof hebben aangenomen. Het gezicht van Angèle lijkt haast een (Afrikaans) masker, wit-gelig geschminkt met de houtpulp die vrouwen uit de streek op hun gezicht smeren tegen de straling van de zon – zonnebrandcrème is te duur.

Hooft Graafland is gefascineerd door afgelegen, onaangetaste landschappen waar steevast de teloorgang op de loer ligt. Samen met de locale bevolking creëert ze intrigerende beelden door speelse ingrepen te doen in het landschap. Madagaskar trok haar vooral vanwege de baobabs, eeuwenoude bomen die figureren in diverse werken. Het eiland is echter geen gemakkelijke plek om te werken. De inwoners zijn arm, er is nauwelijks werk en daardoor vervagen normen gemakkelijk. Een studente als Angèle moet bijvoorbeeld haar studie betalen door het verlenen van uiteenlopende diensten.

De AMC-kunstcollectie bevat diverse werken van Hooft Graafland.  Al in 2005, vroeg in haar carrière, verwierf het AMC haar IJslandse serie. Inmiddels wordt Hooft Graaflands werk wereldwijd in musea getoond, door velen verzameld en is het voor menig Nederlandse instelling onbetaalbaar geworden. Met deze prent in de serie ‘De menselijke gedaante’ onderstreept de kunstenaar de nauwe band met het AMC.

Scarlett Hooft Graaflands’ Angèle (oplage 75) is vanaf 15 november gesigneerd en ingelijst te koop zolang de voorraad strekt. De handgedrukte foto kost - € 650,00 (€ 689,00 incl. 6 % btw). Inlijsten en opplakken kan voor € 125, 00 (€ 151,25 incl. 21 % btw). Wie deze bijzondere oplage in bezit wil krijgen kan online bestellen en via ideal betalen, of een bestelformulier downloaden.

Tot 14 januari 2014 wordt Angèle geëxposeerd in de AMC Brummelkamp Galerie (locatie D0), als onderdeel van een tentoonstelling waar meer werk van Scarlett Hooft Graafland te zien is.

 Voor meer informatie zie de nieuwe kunstwebsite van het AMC

Wie houdt nu niet van cookies