Eddo Hartmann - Hier woont mijn huis

27 06 2013

Eddo Hartmann
Franse kamer oostelijke richting

Eddo Hartmann - Hier woont mijn huis

info

In de AMC Brummelkamp galerie exposeert Eddo Hartmann van 27 juni tot 3 september met Hier woont mijn huis

Eddo Hartmann (1973) maakte op 15 maart 2008 iets mee wat voor anderen louter een gedachte-experiment blijft. Hij stapte na 21 jaar opnieuw de kamers van zijn jeugd binnen, en zag dat tegelijk alles en niets was veranderd. Alles – want vloeren, tafels, banken en stoelen waren bedekt geraakt met een dikke laag paperassen, folders, brieven en boeken. Niets – want onder die laag was alles nog intact, alles stond of lag nog zoals hij, zijn broer en zijn moeder het na een lange, traumatische periode op 17 oktober 1987 hadden moeten achterlaten.

Wat doet de confrontatie met de interieurs van je jeugd met je herinnering? En wat als het om de herinnering aan een traumatisch verleden gaat? Hartmann gaat de confrontatie met het huis aan en registreert minutieus wat hij aantreft. Hij maakte een indrukwekkende fotoserie waarin hij systematisch het interieur van alle vertrekken vastlegde: gang, achterkamer, Franse kamer, kantoor, keuken, overloop, slaapkamers, zijn jongenskamer, badkamer, zolder. De chaos in het statige grachtenpand is onbeschrijflijk. Een serie met een onthutsende combinatie van stijl en de ontrafeling van een verstoord leven.

Eddo Hartmann studeerde fotografische vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Naast eigen werk maakt hij opdrachten voor reclame- en ontwerpbureaus in binnen- en buitenland. Zijn werk is opgenomen in diverse Nederlandse fotocollecties en werd meermalen bekroond. Begin 2012 werd Hartmann genomineerd voor de prestigieuze Zwitserse ‘Prix Prictet’ en DutchDoc Award 2013.

 Van dit bijzonder project is bij uitgeverij Lannoo een boek uitgegeven (ISBN: 978 94 014 02248). Douwe Draaisma schreef daarvoor een inleidend essay. Draaisma (1953) is hoogleraar Geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De afgelopen jaren oogstte hij veel succes met zijn boeken over de werking van de menselijke geest en het geheugen. Hij schreef verschillende boeken over het autobiografische geheugen, waaronder Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), De heimweefabriek (2006) en Vergeetboek (2010). Zijn voor AMC Magazine geschreven essays over geestesziekten werden in 2006 gebundeld als Ontregelde Geesten.

 De AMC Brummelkamp galerie bevindt zich in het AMC bij het Dagcentrum op D0 en is 24/7 open.

Wie houdt nu niet van cookies