Jakup Ferri

17 09 2017

Jakup Ferri, Untitled, (from the serie Muscle Memory), 2017

Jakup Ferri

info

Van 12 september tot 14 november exposeert Jakup Ferri in de AMC Brummelkamp Galerie zijn meest recente kleden.

Ferri (1981) is opgegroeid in Pristina en kwam in 2007 naar het Westen. Kosovo was in zijn studententijd al geen oorlogsgebied meer, maar hij en zijn medestudenten van de kunstacademie in Pristina leden onder het marginale karakter van hun culturele omgeving. Ze voelden zich buitengesloten, geïsoleerd van de hoofdstroom van de kunstwereld.

Omdat Ferri goed kon tekenen werd hij in 2007 toegelaten op de Amsterdamse Rijksakademie. Daar verruimde hij zijn perspectief en experimenteerde hij met nieuwe technieken. Zo kwamen er enkele videowerken tot stand waarin hij op eigentijdse wijze zichzelf en zijn positie in de kunstwereld centraal stelde.

Alle eigentijdse en internationale oriëntatie ten spijt bleef de herinnering aan Pristina bij hem opspelen. Ferri begon weer te tekenen, maar niet als een illustrator van een nostalgisch verhaal. Hij ging naïeve afbeeldingen en ambachtelijke technieken bestuderen. Technieken die niet behoren tot de canon van de kunst, maar evengoed de uitdrukking zijn van artistieke toewijding en kunde.

In Kosovo werkt hij samen met weefateliers en kleine centra van ambachtelijke kunst. Daar laat hij zijn tekeningen door lokale ambachtslieden naborduren en -weven, zodat ze tot kleden worden getransformeerd. Op Ferri's blog (jakupferri.Blogspot.nl) zijn de ambachtelijke makers te zien: ze houden de kleden omhoog en tonen hun prestatie.

De tentoonstelling is tot stand gekomen i.s.m. galerie andriesse eyck galerie.

Wie houdt nu niet van cookies