Jennifer Tee exposeert in AMC Brummelkamp Galerie

13 11 2017

Jennifer Tee, Tampan mirrored figures, 2017, piezografie tulip petal collage on paper, 72 x 58 cm

Jennifer Tee exposeert in AMC Brummelkamp Galerie

info

Elk jaar geeft de AMC Kunststichting en de VUmc kunstcommissie een Nederlandse kunstenaar de opdracht een werk te maken voor de serie De Menselijke Gedaante. Dit jaar ging die opdracht naar Jennifer Tee, die de oplage Tampan Mirrored Figures maakte. Tee combineert daarin gedroogde tulpenblaadjes met het motief van de 'Palepai'.

Op Sumatra was het eeuwenlang gebruik om de handgeweven Palepai of scheepjesdoek op te hangen in de centrale kamer van een huis. Zulke doeken dienden als ceremoniële achtergrond voor bruiloften, begrafenissen en andere overgangsrituelen. Het belangrijkste motief erop is dat van een schip vol mens- en dierfiguren en een mast die uitloopt tot levensboom. Het geheel verbeeldt een reis van zielen op weg naar nieuwe levens of naar het hiernamaals. "Zowel tulpen als scheepjesdoeken betekenen veel voor mij persoonlijk. Zo bracht een schip in 1950 mijn vader samen met zijn ouders en zus van Indonesië naar Nederland. En mijn grootvader van moederskant ging jaarlijks met een schip naar Amerika voor zijn bedrijf, een tulpenbollenhandel", verklaart Tee.

Voor haar monumentale werk Tulip Palepai in het - binnenkort te openen - nieuwe metrostation onder het Centraal Station heeft Tee ruim twee jaar intensief onderzoek gedaan naar maat, kleur en vorm van de 30 tulpensoorten die ze daarin wilde gebruiken.. Daarna volgde maanden van contact leggen met kwekers en de Hortus Bulborum( historische bloembollentuin), het drogen van de blaadjes en tenslotte  het één voor één plaatsen van de blaadjes in het kunstwerk. De tulpenblaadjes van Tulip Palepai verwerkte ze ook in Tampan Mirrored Figures.

Terugkerend thema in Tee's werk zijn de geometrische en kristallijne vormen waarmee zij innerlijke ruimtes suggereert. Ze maakt gebruik van diverse kunstvormen en -technieken; textiel, keramiek, performances, fotografie en collages. Tee woont en werkt in de Bijlmer. Ze was resident artist aan de Rijksakademie in Amsterdam en ISCP, New York. In 2015 werd haar de Cobra Kunstprijs toegekend.

Tampan Mirrored Figures is te bestellen via https://www.amc.nl/web/AMC-website/Kunstzaken/Winkel.htm

Het werk is uitgegeven in een beperkte oplage van 50 exemplaren.  Kosten  € 585, - incl. 6% BTW. Tegen een gereduceerd tarief kan het werk door Lex Lijsten worden ingelijst in een notenhouten lijst: voor € 160, - incl. BTW, of met ontspiegeld museumglas voor € 235, - incl. BTW

Het werk is van 16 november tot 14 januari te zien in de AMC Brummelkamp Galerie

Wie houdt nu niet van cookies