Lana Mesić  

23 09 2016

Lana Mesić  

info

Lana Mesić  exposeert tot 10 november in de AMC Brummelkampgalerie met de fotoserie Anatomy of Forgiveness - 2014

De fotografe Lana Mesić (Zagreb, 1987) kreeg in 2014 een opdracht voor het project 'Rwanda 20 Years: Portraits of Reconciliation'. Naar aanleiding hiervan maakte zij in Rwanda een bijzondere fotoserie . Het recht heeft gesproken. Twintig jaar na de genocide in Rwanda leven daders en hun slachtoffers opnieuw naast elkaar.

Lana Mesić: "Ik vroeg de slachtoffers hoe hun moment van vergeving uit zag - en om dit moment voor mij te recreëren. Ik was voorzichtig, maar huiverde wanneer ik het vroeg, diep doordrongen van de betekenis van de vraag. 'Hoe zag het moment uit waarin je de dader hebt vergeven voor wat hij deed?'.

De overlevende en de dader zij aan zij, elkaar omhelzend, handenschuddend, wang aan wang, bananenbier drinkend of geknield. Na elk vastgelegd moment schudde ik ze de hand en keek ik ze in de ogen. Nooit eerder schudde ik handen met moordenaars. Via geïmproviseerde meetlinten vroeg ik de overlevenden te laten zien hoevéél zij de daders vergaven. En de daders vroeg ik hoeveel ze zichzelf vergaven. Ook fotografeerde ik de afstand tussen hun huizen. Ik vind het ongelofelijk dat men in sommige gevallen slechts 68 voetstappen van de dood gescheiden was.

Maar vergeving in deze context is niet altijd het pluizige, roze positieve ideaal dat het in eerste instantie lijkt. We zijn gewend aan een Hollywood-beeld van vergeving, versierd met een 'Pan American smile' en een 'happy end'. In Rwanda is vergeving een noodzaak die het mensen mogelijk maakt om door te gaan met hun leven. En het ontbreken van de lach is precies datgene, wat ons de vele gezichten van vergeving laat zien." 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Creative Court, als onderdeel van het project 'Rwanda 20 Years: Portraits of Reconciliation'

Wie houdt nu niet van cookies