Nieuwe kunstcatalogus AMC

21 11 2019

Nieuwe kunstcatalogus AMC

info

'Een gebouw dat kunst ademt' 

Een universitair medisch centrum is geen museum. Wel een bijzondere en onverwachte plek om kunst te tonen aan iedereen die er komt als patiënt, die er werkt, studeert of om andere redenen het gebouw bezoekt: toch gauw zo'n 14.000 mensen per dag.

In het AMC-gebouw van Amsterdam UMC is overal kunst te zien uit de collectie, die ruim 6800 werken omvat. Om daarvan een goed overzicht krijgen is een behoorlijke opgave, want de collectie hangt verspreid in het grote gebouw met circa 40 kilometer aan gang en andere openbare ruimten. Een catalogus is een mooie manier om zo'n overzicht wel te bieden.

In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe werken verworven en kunstopdrachten verleend. Hoogste tijd voor een nieuwe catalogus. Hierin zijn recente aanwinsten zo gegroepeerd dat ze elkaar versterken en uitlokken tot verrassende associaties. Een dergelijke presentatie is in het fysieke gebouw onmogelijk, maar door de opzet van de catalogus vormen de werken een eenheid die de verbeeldingskracht en flexibiliteit van de collectie zichtbaar maakt.

Patiënten, medewerkers, studenten, onderzoekers en kunstenaars vertellen in het boek hoe zij de kunst in het gebouw ervaren. Filosoof Maarten Doorman, wetenschappers Hanneke van Laarhoven en Arno Witte en kunsthistorici Pietje Tegenbosch en Sandra Smets beschouwen de collectie vanuit hun invalshoek. Sabrina Kamstra, curator van de collectie, schetst de ontwikkeling van de collectie door de jaren heen.

Ontwerpers Kummer & Herrman hebben een heldere en toegankelijke catalogus ontworpen waar je als lezer doorheen kunt dwalen en kunstwerken op zo'n manier tegenkomt, dat je je in het gebouw waant. Fotograaf Christian van der Kooy heeft de collectie vanuit het perspectief van de gebruiker in het markante gebouw gefotografeerd. De catalogus is tweetalig, Nederlands en Engels.

Concept en samenstelling : Sabrina Kamstra, curator en hoofd Kunstzaken AMC
Eindredactie: Frank van den Bosch, directeur In- en Externe Communicatie Amsterdam UMC
Beeldonderzoek: Edith Overzet, medewerker Kunstzaken AMC

'een gebouw dat kunst ademt' is te koop voor € 34,95. 
Bestellen kan via amc.nl/kunstcatalogus, of mail naar: infokunstzaken@amc.nl

 

Speciale editie 
De catalogus 'Een gebouw dat kunst ademt' is tevens te koop als limited edition in een cassette met twee unieke foto's van Elspeth Diederix, gesigneerd in een oplage van 250 exemplaren. Klik hier voor meer informatie.

Wie houdt nu niet van cookies