Nu in de Brummelkampgalerie: Bart Lunenburg

24 01 2023

14 03 2023

Circulations

Hoe bewegen luchtstromen zich door dit gebouw? Hoe loopt een patiënt, bezoeker of medewerker door de gangen van het ziekenhuis? Welke zichtbare en onzichtbare dynamiek wordt er door architectuur bepaald? Je ziet het misschien niet maar om je heen gebeurt van alles om de kwaliteit van de lucht die wij inademen te waarborgen. HEPA-filters, luchtcirculatie, raam open.

Nu in de Brummelkampgalerie: Bart Lunenburg

info

Kunstenaar Bart Lunenburg is gefascineerd door deze onzichtbare systemen waar we dagelijks door omgeven zijn. Tijdens zijn onderzoek naar de relatie tussen de luchtkwaliteit en ziekte ging hij terug de tijd in en stuitte op afbeeldingen van pestmeesters. Deze ‘doktoren’ waren in tijden van pestepidemieën de mensen die met welbekend snavelmasker, gevuld met (smeulende) kruiden, zorgden voor de isolatie van patiënten. Toen de coronapandemie uitbrak gaf dat Lunenburgs onderzoek een nieuw impuls. Hoe gaan wij nu met vergelijkbare problematiek om? Gelukkig hoeft men niet meer op rare maskers en kruidenrook te vertrouwen. Om de geschiedenis met de actualiteit te verbinden heeft de kunstenaar architectuur en historie samengebracht in fotografie. 

De zelfgebouwde modellen in samenhang met de brandende kruiden geven een beeld weer van de zoektocht naar een medische oplossing: toen en nu. Daarnaast heeft Lunenburg speciaal voor deze tentoonstelling twee wandsculpturen gemaakt waarvoor hij geput heeft uit de architectuur van het AMC-gebouw. De onzichtbare structuren van de architectuur spelen hier een rol. Lunenburg vergelijkt het stromen van lucht en bloed in het menselijk lichaam met de architectuur van een gebouw. De tentoongestelde wandsculpturen gaan een relatie met het gebouw aan én met het kernproces van het ziekenhuis. Voor deze nieuwe kunstwerken onderzocht hij de mechanismen van het gebouw.

 

Wie houdt nu niet van cookies