Opdracht Thomas Elshuis

21 11 2015

Opdracht Thomas Elshuis

info

Thomas Elshuis ( 1961) erfde achttien jaar geleden het dia-archief van een bijzonder reislustige vriend van zijn ouders. Tot die tijd was hij werkzaam als architect, maar de twintigduizend dia's betekenden het begin van een bestaan als kunstenaar. Hij 'recyclet' uit de enorme hoeveelheid dia-materiaal nieuwe beelden van efemere landschappen. "Allereerst ben ik op de computer een foto als achtergrond gaan gebruiken met toevoegingen uit andere foto's, op zo'n manier dat het resultaat weer op een normale foto leek. Door voor- en achtergrond samen te voegen creëerde ik plekken waar ik zelf zou willen zijn."

Dit jaar was het Elshuis die van de AMC- en VUmc-kunstcommissie de opdracht kreeg een werk te maken voor de jaarlijkse prentenserie 'De menselijke gedaante'. Elshuis kwam met maar liefst drie werken: Floating Island #013, Floating Island #014 en Floating Island #015.

De Floating Islands zijn ijle landschappen met mensen, op gelaagde transparante vellen en gevat in perspex kastjes. Op de vraag waar die landschappen te vinden zijn, antwoordt hij: "Afrika en Azië, India denk ik. En Parijs en Venetië". De mensfiguren zette hij dankzij Photoshop op enkele pleinen neer. "De stedelijke vorm van communicatie ten top," zegt Elshuis, en hij wijst naar de foto waarop twee vrouwen met elkaar staan te praten. "Ze kennen elkaar niet, ze komen uit verschillende foto's. Zo breng ik communicatie tot stand waar die niet bestond. Dat is ook wat kunst doet, het is een vorm van communicatie."

Het AMC heeft al meerdere fotowerken van zijn hand in de collectie. Ze zijn te zien zijn op de gang C1. Voor de polikliniek Interne geneeskunde op Q2 ontwierp Elshuis een glazen wand met watermotief.

Te zien in de AMC Brummelkamp galerie tot 14 januari 2016.

Floating Island #013, #014 en # 015 , 2 digitale prints in een perspex box, 36 x 27 x 8 cm, elk in een oplage van 20.De werken zijn als serie van drie of los beschikbaar. De prijs van één werk is € 400,- en de serie van drie werken kost € 1050,-. Alle prijzen zijn inclusief perspex box en exclusief 6% BTW. BESTELLEN via website AMC  

Wie houdt nu niet van cookies