Tekeningen Peter Zegveld in galerie AMC

11 09 2014

Peter Zegveld, gouache, 100 x 70 cm

Tekeningen Peter Zegveld in galerie AMC

info

Peter Zegveld exposeert van 11 september tot 6 november 2014 met tekeningen in de AMC Brummelkamp galerie

Peter Zegveld (1951) is bekend als tv programma- en theatermaker, performer, onderzoeker en uitvinder, maar bovenal als kunstenaar. Hij beschikt over een zeer rijke fantasie die hij omzet tot verrassende werken. Alles wat hij bedenkt, maakt hij zelf of met hulp van anderen; theatervoorstellingen en televisie series voor kinderen, muziek en kunst.

Zegveld zat ooit een blauwe maandag op de Rietveld academie maar vond daar zijn draai niet, hij wilde gewoon leren tekenen als een ambachtsman en vertrok naar de academie in Den Haag. Daarna liet hij het tekenen al snel voor wat het was en begon te experimenteren met beeld en geluid. Op zoek naar nieuwe vormen sloopte Zegveld graag dingen, borden, microfoons, planken, etc.

"Door iets kapot te maken ontdek je nieuwe nog niet bestaande dingen. Eerst moet je de wetten en de regels van het ambacht kennen en beheersen. Vervolgens moet je ze overschrijden waardoor je uitvindingen kan doen".

Een van de eerste werken waarmee hij bekend werd was Dynamica Tumulthus een voorstelling van geluid en beweging waarin hij het Doppler effect aanschouwelijk maakte als een zintuigelijke ervaring. Hij bouwde een theater aan de in aanleg zijnde A6 bij Almere. Het publiek zat daarin op een tribune en zag auto's met een rotvaart aan zich voorbij razen met een kleine 230 km per uur. Een koor en een orkest versterkten daarbij de tonen die de auto's produceerden. In 2010 maakte hij voor Nederlands paviljoen op de wereld tentoonstelling in Shanghai Good Vibrations. Met een ultrasone golf die uit twee onder het paviljoen geplaatste speakers kwam, veroorzaakte hij diepe trillingen; een sensatie voor het publiek.

Voor deze expositie gaat Zegveld terug naar zijn naar zijn oude metier, tekenen. Gouaches van delen van het menselijk lichaam, die hij in een geluidloze beweging op papier zet.

Voor meer informatie klik hier

Wie houdt nu niet van cookies