Margriet Luyten & de kunstbemiddelaars

01 08 2018

Margriet Luyten & de kunstbemiddelaars

info

Van 9 augustus tot en met 20 september 2018 vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank de tentoonstelling Margriet Luyten & de kunstbemiddelaars plaats.

In de expositie toont Margriet Luyten de film Levenswerk II (30 min.) waarin zij acht kunstbemiddelaars ontmoet, waar onder museumdirecteuren, kunsthistorici, galeriehouders en een kunstadviseur. De kunstbemiddelaars zijn Flor Bex, Liesbeth Brandt Corstius, Deborah Campert-Wolf, Anny De Decker, Rudi Fuchs, Lily van Ginneken, Wim van Krimpen en Henk van Os, de tussenpersonen tussen het kunstwerk en het publiek. In de film blikken ze terug en kijken vooruit op een leven met kunst. Zij vertellen over de liefde voor kunst en het werkzaam zijn in en met de kunsten.

In de expositie tonen de bemiddelaars ook werk uit eigen collectie van onder anderen Wobbe Alkema, Yvonne Dröge Wendel, Günther Förg, Ed Gebski, Erik van Lieshout, Hermann Nitsch en Tomas Rajlich. Werk ooit aangekocht, geschonken, gekregen of geruild, dat laat zien hoe de liefde voor de kunst letterlijk mee naar huis werd genomen.

Margriet Luyten laat het verstrijken van de tijd zien in haar onderwerpen en werkwijze. Zo maakte ze recent van iedere bemiddelaar twee portretten in de tijdrovende techniek van de gomdruk. De portretten zijn in de expositie voor het eerst te zien.

In haar werk houdt Margriet Luyten zich intensief bezig met tijd. Wat is tijd met betrekking tot de mens en zijn (sterfelijk) lichaam? Zij portretteerde honderdjarigen, gaf bestaande doodsportretten van kinderen een nieuwe verschijningsvorm en volgde het sterfbed van haar eigen moeder. Levenswerk II is een vervolg op de in 2013 gerealiseerde film Levenswerk I - de kunstenaars. Deze film toont verstilde portretten van negen kunstenaars in de laatste fase van hun werkzame leven: Roger Raveel, Loes van der Horst, Ger Lataster, JCJ Vanderheyden, Henk Peeters, Ata Kandó, Nono Reinhold, Co Westerik en de onlangs overleden Armando.

De tentoonstelling is van 9 augustus tot en met 20 september 2018 in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam op werkdagen op afspraak te bezichtigen. Een afspraak maken kan per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl) of telefonisch (020-5242183). Legitimatie is verplicht.

Wie houdt nu niet van cookies