Simon van Til - One and the Other

02 06 2014

Simon van Til
Object Study, 2014
chromogene kleurendruk
118 bij 150 cm

Simon van Til - One and the Other

info

De tentoonstelling One and the Other toont nieuwe en recente werken van Simon van Til (1985). In deze werken staan beschouwingen omtrent duplicatie en representatie centraal. Middels fotografische reproductie duidt Van Til de relatie tussen de waarneembare wereld en de afbeelding hiervan. Ieder werk richt zich zowel op de specifieke omstandigheden van het subject vóór de camera, als op de vorming van een beeld binnen de camera. Een reflexieve vorm van het vastleggen van de werkelijkheid in beelden.

Het diepzwarte werk Umbra in Umbra is in de nacht gefotografeerd bij volle maan. Dit werk toont een schaduw gevallen op de schaduwzijde van de Aarde, een fotografisch beeld dat nauwelijks aan het licht wil komen.
Het klein-formaat werk The Parallel I laat zien hoe een enkelvoudig object door middel van een dubbelbelichting wordt verdubbeld en evenwijdig aan zichzelf komt te lopen.
Het werk Two Chimú-Inca Vessels herhaalt de methode van een dubbele belichting, maar  verenigt twee verwante, verspreide objecten tot een ogenschijnlijk enkel beeld.

Gekenmerkt door een inherente tweeledigheid, verkent het werk van Simon van Til, evenals deze tentoonstelling, op uiteenlopende wijze de verhouding tussen plaats en verplaatsing, tussen object en representatie.

Simon van Til - One and the Other

Tentoonstelling in de kunstruimte van de Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam. Van 23 mei tot 4 juli 2014 op werkdagen op afspraak te bezichtigen. Telefoon: (020) 5242183. Email: kunstcommissie@dnb.nl. Legitimatie verplicht.

 

Wie houdt nu niet van cookies