Gallerij

Gemeente Wassenaar

  • Jan Snoeck
  • Marte Röling
  • Jan van Heel
  • Rein Draijer
  • Jan Snoeck
  • Floris Meydam
  • Kees van Bohemen
  • Sierk Schröder
 Alter Ego twee
Open de Gallerij

Alter ego 2, 1987
keramiek

Gemeente Wassenaar — Jan Snoeck

  •  Alter Ego twee

    Alter ego 2, 1987
    keramiek

  •  H.M. Koningin Beatrix

    H.M. Koningin Beatrix, 1982
    zeefdruk
    56 x 62 cm

  •  Chateau en Espagne

    Chateau en Espagne, 1965/1966
    olieverf op doek
    90 x 100 cm

  •  Zonder titel, 1969

    Zonder Titel, 1969
    olieverf op doek
    135 x 135 cm

  •  Alter Ego

    Alter Ego 1, 1987
    keramiek

  • Bath

    Bath
    glas
    20 cm

  • Wolvega

    Wolvega, 1969
    olieverf op doek
    140 x 140 cm

  •  Portret Burgemeester Dr. S.F.A. baron van Wijnbergen

    Portret burgermeester dr. S.F.A. baron van Wijnbergen, 1955
    olieverf op doek
    80 x 100 cm

Kunstcollectie gemeente Wassenaar

info

De gemeente Wassenaar is een gemeente die behalve de gemeentelijke taken en de aandacht voor de zorg voor haar burgers, de kwaliteit van de leefgemeenschap o.a.het behoud van haar groen en de kunst en cultuur hoog in het vaandel heeft staan.

 

De kunstcollectie van de gemeente Wassenaar is voor een groot deel opgebouwd uit diverse kunstwerken van kunstenaars en kunstliefhebbers die in en rond Wassenaar gewoond en/of gewerkt hebben. Mede door zijn ligging aan zee, de bosrijke omgeving, zijn prachtige villa's en landhuizen, is Wassenaar al eeuwen een inspirerende omgeving voor kunstenaars. Evenals voor diverse kunstliefhebbers en vermogende weldoeners die Wassenaar in het verleden en heden rijk is. De collectie bestaat dan ook voor een deel uit landschappen, dorpsgezichten en [burgemeesters]portretten van kunstenaars als Sierk Schröder, Paul Citroen, H.E. Roodenburgh, Roeland Koning. Ook glaskunst van Andries Copier, die jarenlang in Wassenaar woonde.
Tevens zien wij de aanwezigheid van het koningshuis weerspiegeld in de kunstcollectie middels grafisch werk van Jeroen Henneman en Marte Röling, sculpturen van Eric Claus en foto's van F.Ziegler en Max Koot.
Natuurlijk is de gemeente een belangrijke opdrachtgever voor Beeldende kunst in de openbare ruimte. In de loop der jaren zijn er ca. 80 kunstwerken geplaatst in de gemeente. Van kunstenaars als oa. Theo van der Nahmer, Jan Snoeck, Dora Dolz en Kees Verkade.
Een belangrijk deel van de kerncollectie sluit uiteindelijk direct aan bij de kunststroming de 'Nieuwe Haagse School' met kunstenaars als oa. Aart van den Ijssel , Kees van Bohemen, Jan Cremer, Kees Andrea, Theo Bitter, Jan Roëde, Jaap Eggens, Jaap Nanninga, Ber Mengels, Aat Verhoog, Rein Draaijer, en vele anderen.

Kunstbeleid
De gemeente Wassenaar beheert een kunstcollectie die geïnspireerd is op en ontstaan is rondom het lommerrijk dorp Wassenaar. De gemeente wil met deze collectie het publiek inspireren en belangstelling opwekken voor verschillende (beeldende) kunstuitingen.

Geschiedenis
Sinds de aankoop van het Raadhuis de Paauw door de gemeente in 1925, heeft de gemeente een antiekcollectie in bezit gekregen welke samenhangt met de historie van het Raadhuis De Paauw en de gemeente Wassenaar.
De basis van de kunstcollectie is gelegd in de jaren 60 van de vorige eeuw met de intreding van de 'Beeldende Kunst Regeling' [BKR]. Het is dan ook geen wonder dat er veel werken te vinden zijn uit die tijd.
In 2009 hebben we deze basiscollectie met hulp van gulle gevers uit het dorp kunnen aanvullen met de zogenaamde Knoestercollectie. En zo is een prachtige kerncollectie ontstaan van kunstenaars die tezamen de Nieuwe Haagse School vormen.
De gemeente ontvangt regelmatig schenkingen tbv. haar kerncollectie.

 

Naam collectie
Kunstcollectie gemeente Wassenaar
Contactpersoon
Helene van 't Hoen
Hoofdkantoor
Town Hall ´De Paauw´, Raadhuislaan 22, 2242 CP Wassenaar
Locaties kunstcollectie
Onze kunstcollectie is verspreid over een aantal overheidsgebouwen binnen de gemeente Wassenaar. De collectie omvat tevens een groot aantal beelden in de Openbare ruimte van de gemeente (ca. 85).
Aantal kunstwerken
900
Ontstaansjaar
1925
Disciplines
schilderijen, foto's, beelden, grafiek, glaskunst, antiek
Verzamelgebied
Een belangrijk verzamel- en interessegebied van de gemeente Wassenaar is de kunststroming de ‘Nieuwe Haagse School’, dat zich afspeelde in de jaren '50 en '60 in en rond Den Haag. In het verleden is er aansluitend bij deze stroming een aanzienlijke kerncollectie opgebouwd die hiermee accordeert. Daarnaast stimuleren en ondersteunen we als gemeente plaatselijke en hedendaagse kunstenaars. Daarmee zijn ook alle kunstenaars die in het heden en verleden binnen de gemeente Wassenaar gewoond of gewerkt hebben interessant. Met name kunstenaars die een bepalend of karakteristieke ontwikkeling gemaakt hebben voor de gemeente zelf en/of in de kunstwereld.
Rondleidingen

Op aanvraag.

Website bedrijf
https://www.wassenaar.nl
Publicaties
  • Gemeente Wassenaar & John Sillevis, Kunstcollectie 2011, Wassenaar, 2011
  • Gemeente Wassenaar, Beeldend Wassenaar, Wassenaar, 2004
Expositieruimte

Zowel in als rond het Raadhuis De Paauw worden jaarlijks een groot aantal tentoonstellingen georganiseerd van professionele kunstenaars uit Wassenaar en de regio. Hiervoor zijn 2 zalen gereserveerd, de zgn. Tuinzaal en Pieter Twentzaal. Ook het werk uit de eigen collectie 'Nieuwe Haagse School' wordt, wanneer de collectie niet reist naar andere musea, regelmatig tentoongesteld.
Tevens worden er in de tuin rond het Raadhuis de Paauw regelmatig bijzondere sculpturen tentoongesteld. In samenwerking met het museum Beelden aan Zee, is de gemeente Wassenaar betrokken bij het realiseren van de beeldententoonstelling 'Sculptuur Den Haag'. Hiermee gepaard staan er tijdens de zomermaanden één of meerder grote beelden met het thema van dat jaar, ter aankondiging van de grote sculptuurtentoonstelling op het Lange Voorhout [Den Haag].
Openingstijden: donderdag t/m zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Ondersteuning

De gemeente Wassenaar werkt samen met:

  • Pulchri Studio Den Haag (exposities in Raadhuis de Paauw)
  • Museum Beelden aan Zee (expositie Sculptuur Den Haag in tuinen de Paauw)
  • Openbare bibliotheek Wassenaar
  • BplusC te Leiden (voormalige muziekschool)
  • Diverse anonieme sponsoren
Bruiklenen
  • Jardinières uit de collectie van Anna Paulowna, 'Een wintertuin herleeft', aan het museum Paleis 't Loo Apeldoorn, 2010
Wie houdt nu niet van cookies