A Perfect Day

27 06 2013

Janine Schrijver
Rotterdam, Vroesenpark, 2012
foto hahnemühle op dibond
120 x 90 cm

A Perfect Day

info

A Perfect Day

Kim Boske, Antoinette Nausikaa, Janine Schrijver, Diana Scherer, Albert van Westing

4 juli t/m 25 augustus 2013

Leiden – Vanaf 4 juli toont Galerie LUMC de zomertentoonstelling ’A Perfect Day’. Vijf fotografen brengen stadsparken over de hele wereld in beeld. In foto’s en video’s laten zij zien hoe mensen natuur nodig hebben.  

De tentoonstelling wordt op donderdag 4 juli om 16.30 uur in galerie LUMC geopend door Tracy Metz, auteur en journalist. Zij schreef meerdere artikelen over de relatie tussen mens en natuur.

In bijna iedere stad werd rond de 19de eeuw wel een groot stadspark aangelegd. Central park (NY), Hyde Park (Londen), Bois de Boulogne (Parijs), het Vondelpark (Amsterdam), zijn enkele voorbeelden van groene oases in de steeds drukker wordende steden. 

De vijf fotografen op deze tentoonstelling richten zich op de hedendaagse beleving van het stadspark. Janine Schrijver (1966) fotografeerde de afgelopen vijf jaar stedelijke stukken groen uit verschillende steden over de wereld onder de noemer Our Nature. Met deze foto’s onderzocht ze de universele beleving van het stadspark.Janine Schrijver laat met haar foto’s zien: dit is onze natuur, hiermee moeten we het doen, hier genieten we van onze vrije tijd. En dat geldt blijkbaar waar ook ter wereld.

Kim Boske (1978) schept of ensceneert met natuurfragmenten of elementen uit de natuur haar eigen systeem van tijd en ruimte. Zij zoomt in op een boom, een stuk bos en projecteert verschillende opnames – momenten in tijd – over elkaar heen zodat de magie van beweging in de ruimte wordt gesuggereerd.

Diana Scherer (1971) liet zich inspireren door de stadsverfraaiing van de Amsterdamse plantsoenendienst in de vorm van bloembakken met klimgeraniums. Het is een vorm van typisch, Hollandse geïndustrialiseerde natuur. Met haar foto’s toont Diana Scherer de onbedwingbare behoefte van mensen overal in de stad de natuur te beleven. 

Albert van Westing (1960) toont met zijn foto van ‘Plaza Catalunya’ zijn voorliefde voor ‘stills’, fragmenten van een video of filmopname. In een serie van acht foto’s toont hij achter elkaar een intiem proces van twee mensen in een 8-delig panorama. Publieke intimiteit zonder commentaar.

Met haarfoto’s van groot formaat zet Antoinette Nausikaa (1973) voor een moment de tijd stil en nodigt ze de kijker uit het park te betreden. Nausikaa weet een verlangen naar orde en schoonheid te verbeelden aan de hand van een ‘gewoon’ stukje stadspark. 

Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2, locatie J0(begane grond)

Dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur, toegang is vrij.

Kijk ook op: www.lumc.nl/galerie

Wie houdt nu niet van cookies