Gallerij
LUMC
- David Lindberg
- Marc Ruygrok
- Jasper Hagenaar
- Arjan van Helmond
- Galerie
- Sjoerd Buisman
- Henk Visch
- Berend Strik
- Desiree Dolron
- Gé Karel van der Sterren
- Anna Thalia Benus
- Natascha Libbert
LUMC — David Lindberg
Kunstcollectie LUMC
info
Het LUMC is een centrum van medische vernieuwing, dat de patiëntenzorg wil verbeteren door wetenschappelijk onderzoek. Het leidt artsen, gespecialiseerde zorgverleners en onderzoekers op om daaraan bij te dragen. Naast algemene patiëntenzorg biedt het LUMC specialistische behandelingen die slechts in een beperkt aantal medische centra mogen worden uitgevoerd. Als centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg.
De collectie van het LUMC bestaat uit zo'n 2.600 werken die zijn verspreid over de afdelingen, gangen, wachtruimtes en trappenhuizen van de verschillende gebouwen. De collectie richt zich zoveel mogelijk op unieke werken en bevat tekeningen, schilderijen, foto's, beeldhouwwerken en video's gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Naast de collectie unieke werken, worden ook opdrachten aan kunstenaars verstrekt voor het maken van werk op specifieke plekken in de openbare ruimte.
Eind jaren tachtig is het fundament gelegd voor de collectie; met kunstwerken van o.a. Tjong Ang, Henk Visch, Marc Ruygrok en Marlene Dumas. Kunstenaars die bij verwerving nog relatief onbekend waren maar inmiddels tot de gevestigde orde behoren. In deze periode is een belangrijke, waardevolle collectie fotografie, dankzij sponsors, toegevoegd. Het zijn foto's gemaakt in een periode dat fotografie zich begon te manifesteren als een autonome kunstvorm. Fotografen als Sebastiao Salgado, Aart Klein, Sanne Sannes maken deel uit van deze fotocollectie. Deze klassieke verzameling foto's vormde een goede basis om de collectie verder uit te breiden met hedendaagse fotografie.
Opvallend in de jaren negentig en nul is de aandacht van kunstenaars voor de mens en zijn directe omgeving. In deze periode werden veel portretten aan de collectie toegevoegd van destijds beginnende kunstenaars als Rosemin Hendriks, Willem Sanders en Martine Stig.
Kunstbeleid
Met de oprichting van de Kunststichting in 1988 werd een begin gemaakt met de opbouw van de collectie LUMC.
Vanaf het begin is het kunstbeleid gericht op eigentijdse kunst van geëngageerde kunstenaars. Uitgangspunt van de collectievorming is de rijke schakering in de hedendaagse kunst in Nederland. De kunstcollectie LUMC geeft hiervan een representatief beeld. Kunstzaken van het LUMC streeft ernaar om van iedere kunstenaar meerdere werken in de collectie op te nemen en zo een beeld te geven van een oeuvre. De collectie blijft groeien met werken van veelbelovende kunstenaars. De unieke signatuur van de collectie wordt bepaald door de ruimtes waarin de werken te zien zijn en het feit dat het LUMC een zorginstelling is. Daarnaast blijft de kwaliteit van de gekozen werken de leidraad bij verwerving. Opgenomen worden in de collectie staat garant voor kwaliteit.
Geschiedenis
De kunstcollectie van het LUMC vindt haar oorsprong in de bouwfase van de jaren tachtig van de vorige eeuw. De 1%-regeling bij bouwprojecten van de rijksoverheid maakte het destijds mogelijk opdrachten te verstrekken voor kunstwerken. Behalve met kunstopdrachten voor het hoofdgebouw hield kunstzaken zich vanaf 1988 bezig met het verwerven van een autonome collectie kunstwerken, bestemde voor de uitgestrekte publieke zones van het ziekenhuis. Ook is in deze periode Galerie LUMC opgericht met daarnaast een tentoonstellingsruimte voor drie dimensionaal werk; LUMC Kunsthal. Kunstzaken - onderdeel van de afdeling Communicatie - is sinds 1988 in opdracht van de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor de inhoud en uitvoering van het kunstbeleid.