Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2007-2012

20 09 2012

info

Met de instelling van de kunstprijs ondersteunt de Hermine van Bers Stichting jonge, talentvolle kunstenaars en wil zij de ontwikkeling van de beeldende kunst stimuleren. De Kunstprijs is vernoemd naar de in 2006 overleden Hermine van Bers, geboren in Maastricht en later wonend en werkend in Leiden. Vanwege haar belangstelling voor beeldende kunst, stelde Hermine van Bers haar nalatenschap ter beschikking aan een Stichting ter stimulering van beeldende kunst in Maastricht en Leiden. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een geldbedrag en een speciaal ontworpen penning.

Dit jaar is het de beurt aan de stad Leiden en zijn kunstenaars opgeroepen hun documentatie in te zenden. Uit de gevarieerde inzendingen heeft een speciaal hiervoor opgerichte vakjury drie kunstenaars genomineerd, werkend in uiteenlopende disciplines: HANNEKE FRANCKEN (1976), IEDE RECKMAN (1981) en MAARTEN OVERDIJK (1977).

HANNEKE FRANCKEN maakt figuratieve tekeningen van groot formaat met pastelkrijt, kleurpotlood en de spuitbus. Ze tekent uiteenlopende onderwerpen zoals bloemen,vogels en zeemeerminnen en verwerkt hierin thema's uit de mythologie. Haar tekeningen lijken gericht op het verleiden, maar het metaalachtige licht dat door de tekening heen schemert, brengt doem over de voorstelling waarmee Francken wijst op de vergankelijkheid van het bestaan.

IEDE RECKMAN maakt installaties, meestal houten constructies, waarmee hij ingrijpt in de ruimte. Met de bouw van zijn installaties wil hij processen van natuurlijke groei nabootsen. Elke installatie beschouwt hij als een markering in tijd en ruimte, als een moment waarin gedachte en handeling samengaan.

MAARTEN OVERDIJK creëert conceptuele kunstwerken gericht op de ervaring. Met zijn installaties wil hij de toeschouwer bewust maken van wat hij waarneemt. Het gaat in zijn werken om de relatie die ontstaat tussen de objecten en de toeschouwer. Naast werk van de genomineerden dit jaar is in Galerie LUMC een tentoonstelling ingericht met werk van genomineerden en winnaars sinds 2007 waaronder FLORE DE KONING, SUZANNE VAN ROSSENBERG, RUCHAMA NOORDA (winnaar 2007), IRENE CÉCILE, ISAAK ZWARTJES en THOMAS RAAT (winnaar 2010).

Op DONDERDAG 20 SEPTEMBER 2012 zal in Galerie LUMC door Jan Jaap de Haan, wethouder Cultuur, Werk en Inkomen van de stad Leiden, de winnaar van dit jaar bekend worden gemaakt. Na de uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt in Scheltema de Leidse Kunstroute feestelijk geopend. Voor meer informatie zie: www.kunstrouteleiden.nl. Voor meer informatie over de Hermine van Bers Stichting: www.herminevanbersstichting.nl

Wie houdt nu niet van cookies