Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2016

23 08 2016

Alexandra Hunts

Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs 2016

info

Dit jaar zijn  Alexandra Hunts, Emma van Noort en Robbert Pauwels genomineerd voor de negende editie van de Hermine van Bers Kunstprijs in Leiden.

De Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt sinds 2006 afwisselend uitgereikt in Leiden en Maastricht en is bestemd voor kunstenaars onder de 36 jaar die een band met een van beide steden hebben. Met de instelling van de kunstprijs ondersteunt de Hermine van Bers Stichting jonge, talentvolle kunstenaars en wil zij de ontwikkeling van de beeldende kunst stimuleren.

Dit jaar heeft een vakjury bestaand uit Connie van Driel (hoofd afdeling SD&A, Stroom Den Haag), Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal), Sandrine van Noort (curator en hoofd kunstzaken LUMC), Rob Schouten (kunstenaar/hoofd communicatie, instroom, werving en selectie St Joost) en Margot Zweers (prijswinnaar in 2014) uit de Leidse inzendingen drie kunstenaars genomineerd: Alexandra Hunts (1990), Emma van Noort (1990) en Robbert Pauwels (1983). De drie beeldend kunstenaars werkend in uiteenlopende disciplines.

Alexandra Hunts richt zich in haar foto's en video's op de tegenstelling die bestaat tussen wetenschap en kunst, realiteit en fictie. Ze toont de manipulatieve rol die fotografie speelt in het zichtbaar maken van de snel veranderende complexe wereld. Hoe betrouwbaar zijn beelden, is de centrale vraag in haar werk.

Emma van Noort maakt zorgvuldig opgebouwde installaties, vaak locatie gebonden, met verschillende objecten die ze zodanig componeert dat ze één geheel vormen. Met haar installaties wil ze een dialoog oproepen tussen het materiaal, de toeschouwer en de ruimte.

Robbert Pauwels is beeldhouwer en een meester van de dwarse ornamentiek. Hij creëert carnavaleske, uitbundige kleurrijke beelden die hij intuïtief zonder intellectuele overwegingen, spontaan in elkaar zet.  Met zijn referenties naar de barokke architectuur plaatst hij zichzelf in een belendende traditie.

Hermine van Bers (1927- 2006) geboren in Maastricht en later wonend in Leiden, stelde vanuit haar betrokkenheid bij beeldende kunst, de Kunstprijs in. Deze aanmoedigingsprijs bestaand uit een geldbedrag en een speciaal ontworpen penning, wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt, afwisselend in Leiden en Maastricht.

Mirjam Flik, Cultuurmakelaar in Leiden, opent de tentoonstelling om 16.30 uur in Galerie LUMC.
De tentoonstelling is van 1 september t/m 30 oktober 2016 in Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond). Dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur, toegang is vrij.

Op zaterdag 24 september wordt de winnaar van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs om 10.30 uur bekend gemaakt tijdens de opening van de  Kunstroute in Leiden in De Koolzaal van BplusC (ingang Burchtplein). Margot Zweers, winnaar van de editie 2014 zal samen met cultuurwethouder Robert Strijk de prijs uitreiken.

Na de uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs wordt in Scheltema de Leidse Kunstroute feestelijk geopend. Voor meer informatie zie: www.kunstrouteleiden.nl

Wie houdt nu niet van cookies