Museum De Lakenhal op locatie: Natuurlijk

31 01 2017

Maurice Braspenning, Swamp, 2001,olieverf op doek, 150 x 200cm (Collectie Museum De Lakenhal)

Museum De Lakenhal op locatie: Natuurlijk

info

In Galerie LUMC zijn vanaf 2 februari hedendaagse kunstwerken te zien die afkomstig zijn uit de collectie van Museum De Lakenhal. Dit museum wordt grondig vernieuwd. In 2019 zal het heropenen na een restauratie en het realiseren van nieuwbouw. 

Tijdens de sluitingsperiode wordt de collectie getoond op diverse locaties, in het kader van 'Collectie op Reis'. De presentatie in het LUMC bestaat uit werk van 18 Nederlandse kunstenaars. Het oudste kunstwerk, een ijle bronzen boomtak van beeldhouwer Frans de Wit, dateert uit 1982. Het meest recente werk is een video van Inge Reisberman (2015). Enkele van de deelnemende kunstenaars zijn ook vertegenwoordigd in de LUMC-kunstcollectie, die verspreid is over het hele LUMC-gebouw.

Keuze

Nicole Roepers, conservator actuele kunst van Museum De Lakenhal, en curator Sandrine van Noort van het LUMC, maakten een keuze uit de museumcollectie, die laat zien hoe uiteenlopende kunstenaars zich laten inspireren door de natuur. Natuur is altijd een belangrijk thema voor kunstenaars geweest. In de collectie hedendaagse kunst van Museum De Lakenhal bevinden zich relatief veel kunstwerken waarin dit onderwerp centraal staat. In de getoonde werken speelt de natuur een uiteenlopende rol: ingebed in de klassieke schilderkunstige traditie, als esthetische beleving, als mythologische verwijzing of als teken van vergankelijkheid. Maar het thema wordt ook opgevoerd als schuldige getuige, als surrealistisch visioen of als een kritische reflectie op de rol van de mens. Bij een aantal van de getoonde werken wordt het thema als conceptueel uitgangspunt genomen of vormde het gebruik van natuurlijke materialen zelf de aanleiding voor het werk.

De tentoonstelling is t/m 30 april te bezichtigen in Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond). Dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur, toegang is vrij.

Wie houdt nu niet van cookies