Nieuw beeld van Adam Colton op de beeldenroute van het LUMC

29 01 2015

Adam Colton, Liquid Light XL, aluminium, 2014

Nieuw beeld van Adam Colton op de beeldenroute van het LUMC

info

De beeldenroute van het LUMC langs het Hippocratespad in Leiden is verrijkt met een nieuw beeld van Adam Colton. Het beeld van aluminium met de titel 'Liquid Light XL' is feestelijk onthuld en is een afscheidscadeau van een scheidend bestuurslid. Het beeld is onderdeel van de serie Liquid Lights en heeft een plek gekregen op de route naast de beelden van de beeldhouwers Sjoerd Buisman, Henk Visch en Joost van den Toorn.

Beeldenroute LUMC
Midden tussen de drukte van bezoekers en verkeer, verrijst op een klein eilandje het nieuwe, aluminium beeld van Adam Colton. Het bolvormige beeld staat prominent opgesteld bij de uitgang van de parkeergarage en straalt de bezoekers tegemoet. In het zilverkleurig metaal  weerspiegelt de omgeving. Aan de overkant van het fietspad loopt de route door en zijn de afgelopen jaren beelden van hedendaagse beeldhouwers toegevoegd waaronder beelden van Sjoerd Buisman, Henk Visch en Joost van den Toorn. Het LUMC streeft ernaar de route in de toekomst uit te breiden met nieuwe hedendaagse beelden.

Adam Colton (1957)
De Engelse beeldhouwer en tekenaar Adam Colton (1957, Manchester) werkt sinds begin  jaren tachtig in Nederland. Zijn abstracte beelden zijn verwant aan de stroming van het minimalisme uit de jaren zestig. Hij werkt afwisselend met hout, steen, glas, gips, aluminium en brons. Zijn beelden zijn het resultaat van een proces van transformatie. Inspiratie vindt hij in voorwerpen waarvan de organische vormen hem aanspreken. Dit kan een zwerfkei, schapenschedeltje of onderdeel van een eenvoudige keukenstoel zijn. Hij transformeert deze objecten tot uiteindelijk abstracte, amorfe beelden ontstaan. Het aanvankelijke object van inspiratie is dan niet meer herkenbaar. Zijn persoonlijke intuïtie is zijn leidraad bij het ontstaansproces. Dit nieuwe beeld van Adam Colton, Liquid Light XL is onderdeel van de serie Liquid Lights. Deze bolvormige sculpturen zijn gemaakt van gepolijst aluminium en gaan over licht en ruimte. Colton liet zich voor deze beelden inspireren door de organische vormen van vlokken (scheer) schuim die hij in het aluminium fixeerde. Onderzoek naar de lichtwerking van het oppervlak en de stroomlijning liggen ten grondslag aan deze beelden. Een volumineus beeld met tegelijkertijd een sprankelende lichtheid kenmerkt dit nieuwe beeld Liquid Light XL.

Wie houdt nu niet van cookies