Nieuw kunstwerk Folding Life van Ana Oosting

03 06 2022

03 09 2022

Nieuw kunstwerk Folding Life van Ana Oosting

info

In de LUMC Kunsthal is vanaf vrijdag 3 juni het kunstwerk Folding Life te zien. Bij het maken van het werk liet kunstenaar Ana Oosting zich inspireren door de samenhang van eiwitstructuren, de motoren van het leven. Ze deed hiervoor kennis op bij dr. Meindert Lamers, die in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het onderzoek leidt naar de relatie tussen eiwitten en DNA-structuren.

In Folding Life komen kunst en wetenschap samen. Dat laten we graag zien in het LUMC. In de ontvangsthal in het LUMC wordt daarom om de twee jaar een nieuw werk tentoongesteld waarin beide disciplines zijn verwerkt. Waar wetenschappelijk onderzoek één van de drijvende krachten is van het LUMC, vormt (artistiek) onderzoek het uitgangspunt van de tijdelijke kunstprojecten die in de ruimte worden tentoongesteld.

Aandacht voor het proces
“Ik ben nieuwsgierig naar processen en hoe dingen tot stand komen. Deze nieuwsgierigheid wil ik ook met mijn kunstwerken laten zien. Niet het eindresultaat van iets, maar het proces erachter”, vertelt Oosting. Net zoals haar kunstwerk heeft ze zelf ook een multidisciplinaire achtergrond. Na het volgen van de Bachelor Neurowetenshappen studeerde zij in 2015 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Ze behaalde onlangs haar Master ArtScience in Den Haag.

Tijdens het maken van Folding Life, liet Oosting zich inspireren door microscopische beelden waarmee de onderzoeksgroep van dr. Meindert Lamers verschillende vormen van het eiwit zichtbaar maakt. Voor de LUMC Kunsthal maakte ze een installatie van gevouwen vormen van eiwitstructuren die door de ruimte zweven. “De kleinste structuren in de ruimte verbeelden het moment dat deze nog vaag zijn waar te nemen. De grotere elementen vormen het eindresultaat en laten het moment zien dat de microscoop het eiwit sterk heeft uitvergroot. Het kunstwerk biedt een visuele ervaring van de ontdekking van de structuur van het eiwit”, legt ze uit.

Complexe vormen
Het eiwit is eigenlijk een simpel iets, namelijk een keten van aminozuren. “Maar een eiwit kan wel hele complexe vormen tot stand brengen, zoals ons DNA. Een vouw heeft een beetje dezelfde eigenschappen. Het is een simpel iets, een simpele beweging, maar het brengt nieuwe mechanische eigenschappen tot stand. De vouwtechniek biedt de mogelijkheid om met de gesublimeerde eiwitmodulen beweging te suggereren, vervolgt Oosting. Met een speciaal belichtingsprogramma worden de eiwitstructuren aangelicht en in verschillende kleuren tot leven gebracht. “De uitdaging was hoe ik met een minimale vouw een vorm kon maken.”

Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u contact opnemen met Leids Universitair Medisch Centrum, directoraat Communicatie via pers@lumc.nl. Kijk ook op: www.lumc.nl/galerie, www.facebook.com/GalerieLUMC.

Wie houdt nu niet van cookies