The Sleepers - Martin Fenne

22 03 2012

The Sleepers - Martin Fenne

info

Vanaf 22 maart t/m 27 mei 2012 is in de Galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de tentoonstelling The Sleepers te zien. Het isde eerste solotentoonstelling van Martin Fennewaarin hij werk toont dat hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Martin Fenne, opgeleid als schilder, gebruikt satijnband waarmee hij zijn voorstellingen vormgeeft. Net als een schilder brengt hij laag op laag, de uitgesproken kleuren satijn op doek aan. Intuïtief kiest hij de kleuren die de voorstelling de gewenste zeggingskracht geven. Rode draad in zijn manier van werken is zijn onderzoek naar hoe je in reliëf een beeld kunt vormen. “Als er iets is waar ik mee bezig ben, is het met schilderkunst”, aldus Martin Fenne.

De tentoonstelling The Sleepers toont slapende mensen in allerlei houdingen en poses. De contouren van de lichamen, de deuken in het matras, de plooien van de lakens, dekbedden en kussens, heeft Martin Fenne uiterst subtiel met satijnband in beeld gebracht. De voorstellingen manifesteren zich als een kabbelen van kleurrijke golfjes, een massa van glanzende en beweeglijke deeltjes. Maar ook als een verstijving van de spieren, een dommelen als een staat van verdoving.

Sculpturen op het platte vlak
Doordat de contouren van de voorstellingen zijn uitgesneden (‘cut-out’ techniek) en het satijnband als een reliëf is aangebracht, ontstijgen de voorstellingen het platte vlak en krijgen de werken een drie-dimensionaal karakter. Dit driedimensionale aspect vergroot het realiteitsgehalte van de voorstelling. Een plooi aanwezig in het gerepresenteerde object wordt in de voorstelling werkelijk een materiële plooi, maar blijft tegelijkertijd illusionair. Deze tweedeling tussen illusie en realiteit verleidt en misleidt de toeschouwer en zet de voorstellingen steeds weer op losse schroeven.

Schilderkunst
In het materiaal zelf zit een groot deel van de uitdrukkingskracht. Iedere band satijn creëert nuances en toonverschillen. Hoe het licht valt, bepaalt de toon van het werk.
De kleuren die hij naast elkaar opzet zouden een kwaststreek kunnen zijn en bevatten dezelfde kracht en dynamiek. Martin Fenne: “Alle mogelijkheden van de schilderkunst gebruik ik in mijn werk. Ik ervaar de techniek, het werken met satijnband als een bevrijding. Oude thema’s kunnen onderzocht worden op nieuwe, actuele mogelijkheden.” Zoals het liggende naakt dat Martin Fenne op deze tentoonstelling opnieuw uitvindt. De bewegelijkheid en plooibaarheid van het satijn geven Fenne oneindig veel uitdrukkingsmogelijkheden.
Hoe creëer je een figuur uit het materiaal, dat blijft steeds weer de vraag.
 
De tentoonstelling The Sleepers in Galerie LUMC wordt op donderdag 22 maart om 16.30 uur geopend door Robbert Roos, hoofdcurator KunsthalKade in Amersfoort.

Wie houdt nu niet van cookies