Het wordt altijd anders

14 11 2017

Pieter Laurens Mol, Panalure, Rabo Kunstcollectie

Het wordt altijd anders

info

Artists in Residence bij Rabobank

De Rabobank heeft de afgelopen dertig jaar een toonaangevende kunstcollectie opgebouwd, maar vraagt zich ook af wat de toekomst van die kunstcollectie allemaal nog meer kan zijn in een veranderende organisatie. De bank heeft theatermaker en tv-presentator Lucas De Man en zijn Stichting Nieuwe Helden uitgenodigd om als artists in residence antwoorden op die vraag te zoeken. De eerste bevindingen van 'HET WORDT ALTIJD ANDERS' worden op 26 november voor het eerst aan het publiek getoond in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Hoofd Kunstzaken Verily Klaassen en de Rabobank-Kunstcommissie uitten begin dit jaar de wens om de rol van de collectie te onderzoeken. Klaassen: "Daarbij gaat het om vragen als 'Wat zou de toekomst van een bedrijfscollectie kunnen zijn, gaat het om bezit vergaren of kan de culturele betrokkenheid een andere vorm krijgen? Kan deze bedrijfscollectie in de toekomst meer zijn dan een verzameling fysieke kunstwerken? Bieden kunst en creativiteit ook een bron van kennis en inspiratie voor de Rabobank en zijn medewerkers?"

Onder leiding van Lucas De Man hebben de artists in residence zich de afgelopen maanden ondergedompeld en laten inspireren door een wereld waarvan ze tot voor kort volstrekt geen weet hadden, Maandenlange research leidde tot diverse kunstuitingen zoals de podcast De poëzie van het bankieren, de performance Sam en de Grote Familievriendelijke Rabo Kerst Kunstshow.

Ontmoeten, luisteren, kijken en inspireren
De kunstcollectie van de Rabobank vormt een afspiegeling van de Nederlandse hedendaagse kunst vanaf 1950 tot nu. Ze omvat tweeduizend kunstwerken van ruim honderd kunstenaars, onder wie Marlene Dumas, Ulay, Rineke Dijksta en Jan Schoonhoven.

De artists in residence hebben de ruimte gekregen om iedereen met open vizier en op hun eigen manier te bevragen en te onderzoeken hoe ontwikkelingen in de samenleving zich weerspiegelen binnen de bank. Ze bewegen zich in de bank, op alle niveaus, en zijn zoals dichter Rutger Kopland het kunstenaarschap ooit samenvatte: 'afstandelijk betrokken'. De artists ontmoeten medewerkers en klanten, luisteren, kijken, spreken, interviewen en registreren, samen met tientallen betrokken en enthousiaste medewerkers, die hen als ware gidsen begeleiden en informeren. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer, tevens voorzitter van de Kunstcommissie, is enthousiast: 'Het is geweldig om te zien wat er gebeurt als kunstenaars op zoek gaan naar het wezen van de Rabobank en de overtuigingen van medewerkers.'

Kwetsbaarheid als kracht
Lucas De Man: 'Als betrokken buitenstaanders willen we weten wat mensen drijft. We stellen dus open vragen, zonder vooroordeel. Ook binnen de Rabobank levert dat verrassend mooie en ontroerende verhalen op. Het gaat ons in dit project over de zoektocht van de Rabobank en zijn medewerkers, een zoektocht naar identiteit: wie zijn we en waar willen we heen? Het is een zoektocht die kwetsbaarheid als kracht heeft, en wie kunnen die kwetsbaarheid beter vormgeven dan kunstenaars?''

Kunstenaars nodig
Op zondagmiddag 26 november - tijdens het Amsterdam Art Weekend - wordt HET WORDT ALTIJD ANDERS in het Stedelijk Museum aan het publiek gepresenteerd. Dat gebeurt onder het motto 'Waarom de Rabobank kunstenaars nodig heeft'. Het publiek krijgt een voorproefje van de solovoorstelling Sam en Lucas De Man houdt een gloedvol betoog. Tijdens dit publieksdebat wordt frank en vrij gesproken over het project zelf en over de zoektocht naar de rol die kunst en kunstenaars kunnen spelen bij de ontwikkelingen en de veranderingen van een bank.
 
Aanmelden kan via www.stedelijk.nl/agenda/events
Meer informatie over HET WORDT ALTIJD ANDERS: www.rabobank.com/kunst

Podcast: de poëzie van het bankieren
Geluidskunstenaar en acteur Michaël Bloos interviewde samen met Niels Kuiters, Isil Vos en Eva Meijering ongeveer tachtig medewerkers die op de meest uiteenlopende plekken binnen de bank werken. Zo ontmoetten ze een financieel directeur die ooit danser is geweest en bezochten ze het depot van de bank. Uit al deze interviews maakte Bloos de podcast de poëzie van het bankieren: een zoektocht naar de mens achter de bankier. De zes afleveringen zijn via Soundcloud te beluisteren: de poëzie van het bankieren (https://soundcloud.com/user-453521513/sets)

Sam: een performance over de toekomst van werk, geld en leven
In deze energieke solovoorstelling met afwisselend de acteurs Isil Vos of Michaël Bloos en in regie van Lucas De Man volgen we een uur lang bankmedewerker Sam. Sam werkt al meer dan tien jaar voor de Rabobank, maakt vlot carrière en heeft plezier in het werk, maar stelt zich regelmatig vragen over de zin, de toekomst, de cultuur en de waarden van de bank. Sam twijfelt soms en vraagt zich af wat er beter of anders zou kunnen. Om vorm aan de vragen en de zoektocht te geven is Sam een vlog begonnen, met inspirerende mensen van binnen en buiten de bank, over de toekomst van werk, geld en leven. Speciaal voor Sam componeerde Niels Kuiters muziek die is gebaseerd op 'bankgeluiden'. Vanaf eind november wordt de solovoorstelling in samenspraak met lokale Rabobank-filialen opgevoerd in het hele land.

De Grote Familievriendelijke Rabo Kerst Kunstshow
Rode draad in deze wervelende voorstelling is de indrukwekkende Rabobank Kunstcollectie, die in een plezierige theatervorm voor het voetlicht wordt gebracht en aangeboden aan de 1,2 miljoen leden en de ruim 30.000 medewerkers van de bank in Nederland. De voorstelling vertelt het verhaal van de bank en medewerkers door middel van kunstwerken, live muziek, interviews, film, humor en zelfs vliegende objecten. Lucas De Man en Khadija Massaoudi zijn de hosts. Enkele van de geselecteerde kunstwerken zijn het schilderij Panalure van Pieter Laurens Mol, de iconische sculptuur Tankman van de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo en De gesluierde vrouw van Marlene Dumas. De Grote Familievriendelijke Rabo Kerst Kunstshow is ontroerend én doorbreekt taboes, maar is vooral een avond om van te genieten.

Stichting Nieuwe Helden
De deelnemende artists in residence zijn: Lucas De Man, Pascal Leboucq, Isil Vos, Niels Kuiters, Michaël Bloos, Eva Meijering, en Khadija Massaoudi. Stichting Nieuwe Helden creëert kunstprojecten en urban actions in de publieke ruimte, met steeds als doel die weer een plek van ontmoeting te laten zijn: Een plek, binnen en buiten, waar mensen elkaar publiekelijk kunnen tegenkomen.
Meer informatie: www.stichtingnieuwehelden.nl

Wie houdt nu niet van cookies