Ontmoet Fernando Sánchez Castillo in de Rabo Kunstzone

19 03 2013

Stone Soul Army; Vliegtuig als Klankkast

Ontmoet Fernando Sánchez Castillo in de Rabo Kunstzone

info

19 maart opent de solotentoonstelling Fernando Sánchez Castillo, El sueño de la razón / De slaap van de rede in de Rabo Kunstzone. Speciaal voor deze tentoonstelling startte de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo een inspirerend en grensverleggend onderzoek. Iconische beelden uit het heden en verleden worden door hem in een nieuw perspectief geplaatst en met humor en schoonheid gesierd. Gekenmerkt door eigenzinnig materiaalgebruik en een vleugje humor, opent zich een ontwapenende wereld. Speciaal voor de Rabobank maakte hij vier nieuwe kunstwerken.

“This is not an exhibition about violence, but of how a conflict of images creates new forms.”

Sánchez Castillo titelt de tentoonstelling El sueño de la razón, de slaap van de rede. Wat gebeurt er als de rede slaapt? Ontstaan dan de prachtigste dromen of de vreselijkste nachtmerries? Leidt het rationele tot vooruitgang of juist destructie? Welke leiders of economische systemen volgen we eigenlijk gedachteloos? Sánchez Castillo  (1970) kiest iconen en machtssymbolen uit de recente geschiedenis, ontleedt hun betekenis en plaatst ze in een ander licht. Op die manier creëert hij een nieuw bewustzijn en herschrijft met zijn kunst de geschiedenis.

In deze tentoonstelling neemt Sánchez Castillo de bezoeker mee op de associatieve reis die hij maakte om tot zijn kunstwerken te komen. Gedurende deze reis refereert hij aan internationale beelden en iconen die een breed collectief geheugen aanspreken. Van de steen als meest primitieve wapen naar hypermodern oorlogsmaterieel. Van de David die opstond tegen Goliath naar Michelangelo’s klassieke beeld van het individu dat opstond tegen een grotere macht, naar een hedendaagse weergave van de anonieme eenling die bijna vijfentwintig jaar geleden in China een colonne tanks tegenhield. Het resultaat is een krachtige ontmoeting van tegenstellingen die de bezoeker met andere ogen naar de toekomst doet kijken.

De tentoonstelling is te zien van 20 maart t/m 13 september 2013 in de Rabo Kunstzone, Croeselaan 18 te Utrecht, en is gratis toegankelijk op alle werkdagen van 08.30-18.00. Voor meer informatie:  www.rabobank.nl/kunst

Wie houdt nu niet van cookies