Joanneke Meester verbindt in het UMC Utrecht.

28 11 2017

Joanneke Meester verbindt in het UMC Utrecht.

info

De ondergrondse transportgang tussen locatie Wilhelmina Kinderziekenhuis en locatie UMC Utrecht heeft onlangs een opknapbeurt gekregen. Met een muurschildering van ongeveer 300 meter heeft kunstenares Joanneke Meester een bijzonder kunstwerk gemaakt van deze veel gebruikte verbindingsgang.

Joanneke Meester houdt van spelen met letters en taal. Ze heeft voor deze verbindingsgang (ook wel de 'navelstreng' genoemd) een ontwerp gemaakt met woorden die verwijzen naar de voortdurende heen en weer beweging van mensen en transporten tussen de twee ziekenhuizen. Haar stoere vormentaal past goed bij deze lange gang en er valt voor jong en oud iets te ontdekken.

Het ene deel van de gang is rood met blauwe letters en het andere deel is blauw met rode letters. De kleuren verwijzen naar de bloedsomloop van zuurstofarm en zuurstofrijk bloed, dat ook voortdurend in beweging is. De gang met letters kun je daarin zien als een verwijzing naar aders en slagaders. Doordat de woorden naar elkaar toe zijn geschreven (spiegelbeeld) ontmoeten ze elkaar in het symbolische hart van de gang (in het midden). Op een dieper niveau verwijst het ontwerp naar de cyclus van het leven.

De tekst in de gang is niet in één oogopslag te lezen omdat de letters groot zijn uitgevoerd en over de hele wand (ca. 300 m) uitgestrekt zijn. Al langslopend kunnen passanten ontdekken wat er staat. De omdraaiing van de woorden, de kleuren en de zoektocht naar de woorden maken het werk speels, vrolijk, relativerend en ook voor kinderen een leuk zoekplaatje.

Afdeling Kunstzaken (contactpersoon: Jona van Zetten), Directie Facilitair Bedrijf, UMC Utrecht.
Meer info: kunstzaken@umcutrecht.nl

Wie houdt nu niet van cookies