Gallerij
Universitair Medisch Centrum Utrecht
- Jakup Ferri
- Fransje Killaars
- Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek
- Gerard Polhuis
- Hidenori Mitsue
- Sidi El Karchi
- Claudy Jongstra
- Judit Hettema
Universitair Medisch Centrum Utrecht — Jakup Ferri
Kunstcollectie UMCU
info
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is één van de grootste publieke zorginstellingen van Nederland. Met bijna 11.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen. De faculteit Geneeskunde telt 3350 studenten. Jaarlijks worden in het UMC Utrecht zo'n 2800 baby's geboren, vinden 29.000 dagbehandelingen plaats, zijn er 33.000 opnamen en 340.000 polikliniekbezoeken. Het UMC Utrecht wil een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum zijn waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast. Het UMC Utrecht maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).
De kunstcollectie van het UMC Utrecht bestaat uit hedendaagse kunst van in Nederland wonende en/of werkende kunstenaars. In het AZU zijn o.a gebouwgebonden kunstwerken uit de jaren 80 aanwezig en in het Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn een aantal interactieve kunstwerken te zien.
Kunstbeleid
Het UMC Utrecht richt zich op het aankopen van werk van hedendaagse kunstenaars die in Nederland wonen en/of werken en spitst zich toe op het werk van toonaangevende kunstenaars die zich in de top van het kunstveld begeven of de potentie daartoe hebben. Hierdoor kan werk worden aangekocht van zowel gerenommeerde kunstenaars als van jong talent. Het kunstwerk dient een goede indruk te geven van de vernieuwende ontwikkelingen binnen de beeldende kunst en dient binnen de collectie te passen. Kunstwerken die in opdracht worden gemaakt dienen aan dezelfde criteria te voldoen.
Geschiedenis
De huidige collectie van het UMC Utrecht is eind jaren 80 ontstaan, toen er een nieuw Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) in de Uithof werd gebouwd. Geheel volgens de opvatting van die tijd over kunst in gebouwen werd gekozen de kunstwerken zoveel mogelijk te integreren in de architectuur. Met 28 projecten uitgevoerd door 18 kunstenaars werd hiermee een van de meest omvangrijke projecten in Nederland gerealiseerd op het gebied van kunst in relatie tot de bebouwde omgeving. Daarnaast werd gekozen voor grafiek als uitgangspunt voor de losse werken. Medio jaren negentig is gestart met het verwerven van schilderijen, driedimensionaal werk, fotografie en tekeningen. Inmiddels wordt grafiek nog nauwelijks aangekocht. Ook worden opdrachten gegeven aan kunstenaars, passend bij aard en functie van het gebouw. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis (1998) werd gekozen voor het gebruik van hedendaagse beeldmiddelen en technologieën. Deze zogenaamde 'Kunst met een stekker', brengt kinderen op een speelse manier met kunst in aanraking. In het gebouw van de Medische Faculteit Utrecht (2006) ligt de nadruk binnen de collectie op fotografie.