Gasunie kunstcollectie

Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf (circa 1700 medewerkers). Het netwerk van Gasunie is een van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Gasunie is de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. Gasunie streeft naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging van het Gasunie-transportnet t.o.v. groeiende internationale gasstromen vormt Gasunies transportnet het hart van wat de 'gasrotonde' van Noordwest-Europa wordt genoemd.

Collectie

De verzameling van kunstwerken binnen Gasunie bestaat op dit moment grotendeels uit hedendaagse nationale kunst.

Kunstbeleid
De medewerkers in aanraking brengen met kunst door o.m. het organiseren van een paar keer per jaar van een tentoonstelling met een in Nederland woonachtige hedendaagse kunstenaar of het organiseren van een thematische tentoonstelling waar de kunstenaars zich illustreren met activiteiten van Gasunie in brede zin.

Geschiedenis
Sinds 1984 heeft Gasunie een kunstcollectie opgebouwd van circa 1800 werken.

 

Uit de collectie
Aaron van Erp

De man die soep proeft, 2008
olieverf doek
140 x 171 cm

Collecties 27 februari 2020
Regenerated Landscape
Gasunie
Collecties 15 december 2019
The Soft Parade
Gasunie
Collecties 10 september 2019
PERSONA: schilderijen en werk op papier van Tamara Muller
Gasunie
Collecties 28 maart 2019
Renie Spoelstra
Gasunie
Collecties 3 februari 2019
Pablo Hoving en Dolf Verlinden
Gasunie
Collecties 20 augustus 2018
Jochem op ten Noort en Karin Bos
Gasunie
Collecties 28 mei 2018
Sander van der Bij
Gasunie
Collecties 21 februari 2018
Patty Morgan presenteert Man and Nature
Gasunie
Collecties 17 oktober 2017
G4
Gasunie
2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012
In het kort

Naam collectie
Gasunie kunstcollectie

Contactpersoon
R. Streuper

Hoofdkantoor
Groningen

Locaties kunstcollectie
Het grootste deel van de kunstcollectie bevindt zich op het hoofdkantoor. De rest is verspreid over de andere kantoren en diverse locaties zoals b.v. compressorstations.

Aantal kunstwerken
1800

Ontstaansjaar
1984

Disciplines
alle disciplines

Verzamelgebied
M.n. hedendaagse levende kunstenaars woonachtig in Nederland.

Rondleidingen
In principe worden er geen kunstrondleidingen gegeven. 2 of 3x per jaar stelt Gasunie haar deuren open op een zondagmiddag ter gelegenheid van een nieuwe tentoonstelling. Belangstellenden kunnen dan in de hal van het hoofdkantoor de nieuwe tentoonstelling bezichtigen en er wordt dan ook altijd in de PR-zaal in het kader van de betreffende tentoonstelling een lezing gehouden.

Website bedrijf
www.gasunie.nl

Website kunstcollectie
www.gasunie.nl

Publicaties
-Kunst op de werkplek: het hoe en waarom van de kunstcommissie van Gasunie. Groningen, 1988
-Chris de Boer, Uit de kunst bij Gasunie, Groningen 1992
-Chris de boer, Jan Hekman (red.), Bovengronds bezit: vijftien jaar kunst in de werkomgeving, Groningen 1997
-Liesbeth Grotenhuis, Geert Pruiksma, Sieraden voor het gebouw, het gebouw voor sieraden: de Gasuniecollectie in Museum de buitenplaats, Groningen 2004 (verschenen bij de gelijknamige tentoonstelling).
-Chris de boer, Liesbeth Grotenhuis, Illand Pietersma, Kunst is zilver, gas  is goud: 25 jaar Kunstcommissie en 50 jaar Slochteren gas, Groningen 2009 (verschenen bij gelijknamige expositie).  

Expositieruimte
De centrale hal in het hoofdkantoor te Groningen. Jaarlijks worden er 2 of 3 tentoonstellingen georganiseerd. Naast solotentoonstellingen vinden er soms ook thematische tentoonstellingen plaats waarin de kunstenaars zich illustreren met activiteiten van Gasunie in brede zin.
Het werk is meestal voor zowel Gasunie-medewerkers als externe bezoekers te koop, maar kan ook uit bruiklenen bestaan.  

Ondersteuning
In juni 2011 is de Gasunie kunstprijs uitgereikt. Dit was een eenmalig gebeuren t.g.v. 50 jaar Groninger gas en 25 jaar Gasunie Kunstcommissie. Jonge kunstenaars tot 30 jaar uit Nederland en Duitsland konden meedingen naar deze prijs die bedoeld was om hen een stimulans te geven in hun verdere ontwikkeling. Er kwamen 95 inzendingen waarvan er 16 werden genomineerd. De prijs bestond uit een juryprijs en een publieksprijs beide bestaande uit een bedrag van 10.000 Euro. Voor de publieksprijs brachten zowel medewerkers van Gasunie als bezoekers aan het evenement op 26 juni hun stem uit. De juryprijs ging naar Jasmijn Visser en de publieksprijs naar Esther Nienhuis.

Bruiklenen